Set dècades de Miró en venda a Londres

Entre 85 quadres que es ven el govern de Portugal i s'exposen a Christie's hi ha 'Femmes et oiseaux'

Els amants de l'art opten a adquirir la major col·lecció d'obres de Joan Miró presentada mai en subhasta. La casa Christie's posarà a la venda dimarts i dimecres vinent un total de 85 obres de l'artista català que cobreixen un període de set dècades. "És la major col·lecció presentada mai, tant pel que fa al volum com a la diversitat", ha assegurat Olivier Camu, vicepresident d'Arts Impressionista i Modern de Christie's. Totes les peces –84 quadres i una escultura– són del Banc Portuguès de Negocis (BPN), entitat que va ser nacionalitzada el 2008 per risc de fallida. La venda del patrimoni ha causat un gran rebombori al país. Camu ha evitat comentar aquestes crítiques, però ha confirmat que "és el govern del Portugal que ha encarregat vendre la col·lecció" per aconseguir "el major preu possible en un mercat transparent".

'Femmes et oiseaux' pot superar els 8 milions

Els analistes esperen que en total les peces s'arribin a vendre per 36,3 milions d'euros, i inclou el gran quadre 'Femmes et oiseaux', un oli del 1968 que Miró va pintar després de viatjar al Japó. Segons Olivier Camu, la col·lecció que es posa a la venda la setmana vinent és "extraordinària" i cobreix "realment set dècades de la vida i l'obra" del pintor amb una gran "varietat de formats i suports" que van des dels olis fins a les escultures en bronze o els tapissos. La peça més antiga és del 1924, i la més moderna del 1981.

La subhasta ha atret l'interès de "compradors de tots els nivells de riquesa", ja que les obres oscil·len entres els 4,8-8,4 milions d'euros de 'Femmes et oiseaux' fins als 12.000 euros, de les peces en paper.

'Femmes et oiseaux', el gran atractiu de la subhasta de Miró, és un quadre de grans dimensions del 1968 que l'artista català va pintar després d'un viatge al Japó. Segons Camu, l'obra evoca la fascinació de Miró per l'art oriental, en especial "la cal·ligrafia japonesa". El quadre, segons l'expert de Christie's, s'ha d'admirar d'aprop perquè "en una fotografia o en una pantalla" no se'n poden apreciar els matisos, com "les pintades amb els dits" que hi va fer Miró, en especial un triangle groc al mig de la composició.

A la subhasta també es presenta 'Pintura' del 1953, una peça monumental de 57 x 500 cm que es ven amb un preu de sortida d'entre uns 3-4,2 milions d'euros. A més, els col·leccionistes opten a adquirir 'Apparitions', una obra en paper i tinta india del 1935, 'Le chant des oiseaux à l'automne', del 1937, o 'Toile brulée 3', del 1973.

Picasso, l'altre 'hit'

La col·lecció de Miró presentada a Londres es farà en tres subhastes entre el dia 4 i el 5 de febrer: la Subhasta d'Art Surrealista, la Subhasta d'Arts Impressionista i Modern i la Subhasta d'Obres Impressionistes i Modernes en Paper.

La subhasta de Christie's d'aquest febrer, el primer mes de vendes d'art a la capital britànica, també inclou peces de Picasso. La més destacada és 'Femme au costume dans un fauteuil', pintada el 20 de novembre del 1955. L'obra és un retrat de l'amant, musa i futura esposa de l'artista espanyol, Jacqueline Roque. L'obra té un preu de sortida d'entre 15 i 20 milions de lliures, uns 18-24 milions d'euros. A més, es presenten obres de Juan Gris, Piet Mondrian, Alberto Giacometti, Fernand Léger o Henry Moore.