LITERATURA

L'exdiplomàtic és un dels autors més venuts des de l'aparició d''Indigneu-vos!'

S'acosten les memòries d'Stéphane Hessel

La publicació d'Indigneu-vos!' i 'Comprometeu-vos!', d'Stéphane Hessel, s'ha convertit en un dels fenòmens literaris de l'any. Proposat per al premi Nobel de la Pau, Destino publica en català el proper 20 d'octubre les memòries de l'exdiplomàtic, 'Ballant amb el meu segle', que en francès va aparèixer l'any 1997

Stéphane Hessel ha escrit les seves memòries, Ballant amb el meu segle –que en català seran publicades el proper 20 d'octubre– ,  amb una sinceritat que emociona , però sempre amb pudor. R evelen a un personatge de conviccions profundes i cor generós , d'elevada estatura moral , i converteixen el seu testimoni en un veritable ball amb el segle XX . Un ball que conclou amb una pregunta esperançada , però també inquietant : " Coneixen les nostres societats una nova albada o un crepuscle definitiu ? " .

Nascut a Berlín el 20 d'octubre de 1917, Hessel és fill de dos esperits lliures , l'escriptor d'origen jueu Franz Hessel i la pintora Helen Hund , que van formar amb Henri - Pierre Roché el cèlebre trio que va retratar Truffaut a Jules et Jim. Va créixer i es va formar a París , des d'on , el 1941 , va viatjar a Londres per unir-se a la Resistència del general de Gaulle contra la invasió nazi . Detingut i brutalment interrogat per la Gestapo , va ser deportat al camp d'extermini de Buchenwald , d'on va aconseguir sortir després d'intercanviar la identitat amb un presoner que ja havia mort . Després de la segona guerra mundial , convertit en diplomàtic , va participar en la redacció de la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948, de la qual és l'únic ponent viu. La seva carrera diplomàtica va portar a la Indoxina francesa , Alger , Ginebra , i a assumir tasques de mediador en situacions extremes , com a Burundi el 1994 , en vigílies del genocidi a la veïna Rwanda. Una dilatada tasca reconeguda el 1981 amb la dignitat d'ambaixador de França i que acabaria de ser premiada si se li concedís el premi Nobel de la Pau, per al qual ha estat proposat aquest 2011.