Música
Cultura 15/07/2013

El cantant de Radiohead, Thom Yorke, marxa de Spotify

L'artista retira les seves cançons per protestar contra les tarifes de la plataforma de música en 'streaming'

Ara
2 min
Thom Yorke en un concert amb el seu projecte 'Atoms of Peace' / REUTERS MARKO DJURICA

BarcelonaThom Yorke ha eliminat les seves cançons en solitari i les del seu projecte experimental Atoms for Peace del servei de música en 'streaming' Spotify per queixar-se de les tarifes abusives de la plataforma. Segons explica el diari britànic 'The Guardian', Yorke se suma així a la protesta del productor de Radiohead, Nigel Godrich, per reivindicar un model viable de reproducció de música a través d'internet. Els artistes han expressat a Twitter que "els números no quadren per a Spotify" i que la plataforma ha esdevingut un sistema "inviable per impulsar els nous músics". Yorke i Godrich demanen una reformulació del model i consideren que el sistema actual "perjudica la música" i "és un obstacle per als petits segells".

Els artistes presents a Spotify reben entre 0,0003 i 0,0008 euros per cada reproducció, uns beneficis que els músics qualifiquen d'irrisoris en comparació amb la quantitat de persones que escolten les seves obres. Tot i que la companyia ofereix un servei il·limitat de música per un cost d'entre 5 i 10 euros mensuals, alguns artistes s'han queixat que aquest sistema és menys efectiu que la venda de discos i les descàrregues digitals. Els músics consideren que el model és ineficaç sobretot perquè el cost per cada reproducció és molt menor si es compara amb la facturació al mercat discogràfic.

Aquest no és el primer conflicte que enfronta Spotify i artistes de renom. El mes passat, el conjunt Pink Floyd va retirar el seu catàleg de la plataforma després que els seus fans reproduïssin la cançó 'Wish You Were Here' més d'un milió de vegades. La cantant Lady Gaga també va queixar-se fa dos anys d'haver rebut 122 euros pel milió de reproduccions de la seva peça 'Poker Face'. A més, les obres de grups com The Beatles, AC/DC, Led Zeppelin i King Crimson no són presents a la plataforma de música en 'streaming' per desavinences entre els autors i les discogràfiques i el sistema de retribució de Spotify.

stats