Art

Les escultures orgàniques de Tony Cragg arriben a la Llotja de Palma

Considerat un renovador de l'escultura britànica des dels anys 80, Cragg presenta nou peces que volen connectar amb l'entorn privilegiat on es troben

La Llotja de Palma acull una exposició de l'obra recent de l'artista Tony Cragg, considerat un dels principals exponents de l'escultura britànica contemporani. Les peces de formes orgàniques entaulen des d'avui un diàleg temporal amb l'arquitectura gòtica de l'emblemàtic edifici.

Cragg va conèixer fa un any La Llotja –construïda per l'arquitecte Guillem Sagrera– i immediatament va acceptar el "repte" de mostrar-hi la seva pròpia obra i va començar a treballar "en una exposició amb un grup escultòric que tingués sentit en termes de material i de contingut per poder ser mostrats en l'edifici".

La comissària de l'exposició, Julia Klüser, ha destacat que és la primera vegada que l'artista exposa a Mallorca i que la col·lecció de nou escultures de gran format que ha escollit "té caràcter de retrospectiva: mostra la capacitat creativa i la varietat de l'obra d'un artista considerat des dels anys 80 un renovador de l'escultura britànica, a l'hora de conjugar espai i obra de manera que es complementin".

Estudiar l'interior, observar l'exterior
En la inauguració de l'exposició, Cragg ha explicat que constitueix un bon exemple de les qüestions que li han interessat al llarg de l'última dècada i de la seva voluntat d'anar més enllà de la mera forma per estudiar "l'interior i l'estructura que
dicta l'aspecte exterior", així com el valor del propi material i el que aquest amaga.

"La pregunta a respondre no és com, sinó per què els objectes tenen aquest aspecte", ha assenyalat Cragg, que ha recalcat el seu interès en com es veuen els objectes en funció de la manera en què la llum incideix en ells però també per "la pressió psicològica "amb la que s'observen. Només una de les peces de l'exposició, 'Congregation' de 1999, realitzada a partir d'una embarcació antiga coberta de milers de claus de ganxo, escapa en certa manera a aquesta intenció i forma part d'una fase anterior de la seva obra, en la qual utilitzava objectes trobats que reflectissin experiències prèvies.

Cragg ha ressaltat que exposar a La Llotja suposava un repte. "La meva actitud és no 'atacar' amb les meves obres l'espai on estaran exposades durant el període temporal que passin en ell, sinó connectar amb ell", ha afirmat.
"En el meu treball, el repte sempre és no reaccionar al lloc i l'espai disponible sinó fer escultures que consideri correctes en els seus propis termes", ha detallat. L'exposició romandrà a Palma fins al 30 de novembre.