Publicitat
Publicitat

Troben dues fotografies inèdites de Centelles on apareix Robert Capa amb Manuel Azaña i Juan Negrín

Aquestes imatges revelen que els dos fotògrafs es van trobar una quarta vegada.

Un equip d'investigadors ha trobat dues fotografies inèdites d'Agustí Centelles, realitzades el 28 d'octubre de 1938 durant el comiat a Barcelona a les Brigades Internacionals, en què el fotògraf Robert Capa apareix càmera en mà darrere el president de la República, Manuel Azaña, i del cap de govern Juan Negrín. El govern de la República havia organitzat una gran desfilada per acomiadar els membres de les Brigades Internacionals, i les dues imatges de Centelles descobreixen Robert Capa al pas dels vehicles que conduïen d'una banda el doctor Juan Negrín acompanyat pel general Rojo, i de l'altra el president Azaña. La troballa es va produir després de revisar en el Centre de la Memòria Històrica de Salamanca les fotografies inèdites del fons Centelles, i els primers indicis que apareixia Capa en dues d'elles "van ser confirmats per l'ICP de Nova York".

Els dos fotògrafs es va trobar en diverses ocasions durant la Guerra Civil: l'agost del 1936 fotografiant la sortida dels voluntaris de la Unió de Germans Proletaris,  en el front de Terol el 1938 i el 1939 al camp de concentració francès de Bram.

El fotoeditor Joaquín D. Gasca, comissari de l'exposició 'Centelles in_edit_oh!', explica que aquesta troballa és molt important perquè "documenta per primera vegada una tercera trobada entre Capa i Centelles" en un punt imprecís de l'aleshores Avinguda 14 d'Abril, l'actual Avinguda Diagonal. Les investigacions portades a terme per fer aquesta mostra han permès, a més, identificar alguns dels personatges anònims que apareixen en les fotos més cèlebres de Centelles, com el brigadista internacional afroamericà Cuba Hermosa -el president Obama té aquesta imatge al seu despatx–; el guàrdia d'assalt Mariano Vitini o el guàrdia civil Juan Méndez Sancho.

Les investigacions, continua Gasca, han permès trencar amb el tòpic que Centelles va ser un fotògraf que només va publicar a Catalunya. "A partir de la confrontació dels negatius, hem detectat que Centelles publica les seves imatges en desenes de diaris del grup nord-americà Hearst, així com en més de 80 publicacions d'arreu del món, com ara França, Itàlia, Japó, Bèlgica o els Estats Units".

Les

Més continguts de

le
PUBLICITAT
PUBLICITAT