Música
Cultura 10/05/2018

Valentí Oviedo: "El Liceu ha d'incorporar els valors de Barcelona al seu ADN"

El nou director general del teatre vol potenciar la creació contemporània i el servei educatiu

Xavier Cervantes
3 min
Valentí Oviedo, director general del Liceu, a la platea del teatre de la Rambla

BarcelonaValentí Oviedo es va incorporar com a director general del Gran Teatre del Liceu el 2 de maig, i aquest dijous ha comparegut en roda de premsa a la sala d'assaig Mestres Cabanes per explicar quin serà "el relat" de la seva gestió. La seva proposta és continuista pel que fa al rigor pressupostari que va marcar el seu predecessor, Roger Guasch, que va deixar el Liceu per treballar a l'RCD Espanyol. "El rigor econòmic s'ha de mantenir, és fonamental", ha assegurat Oviedo. També mantindrà com a eix estructural la millora i consolidació dels cossos estables, que pel que fa a l'orquestra es va refermar fa uns mesos amb la renovació de Josep Pons com a director musical. "Ara estem apuntalant els solistes de l'orquestra. Estem començant a millorar la qualitat de l'orquestra, pas a pas. La base és aquesta. Sense això tot serien focs d'artifici", ha dit. Per tant, la millora del cor serà un pas que vindrà més endavant.

On sí que hi ha un canvi és en el relat pròpiament dit. És a dir, en la definició de què ha de ser el Liceu, i com. "Hem de mirar a la Barcelona inquieta, exigent, crítica, creativa, i agafar els atributs de la ciutat. El Liceu ha d'incorporar els valors de Barcelona al seu ADN", ha dit Oviedo. El propòsit és que el Liceu no es converteixi en "un mausoleu", sinó que esdevingui "un far". És a dir, es tracta d'emmirallar-se en els valors positius de Barcelona.

Per fer realitat aquest relat, el nou director general vol potenciar la creació contemporània i els creadors locals, i desenvolupar el projecte social i educatiu. "Hem de revisar el sistema educatiu, perquè la nostra obligació, si volem regenerar públics, és treballar des d'un bon servei educatiu, dedicar-hi recursos", ha dit. Segons Oviedo, l'actual Petit Liceu "fa una feina molt bona, però els recursos són els que són". La intenció és treballar amb "especialistes en el camp de la música i la pedagogia". Oviedo, que va ser gerent de L'Auditori, coneix de primera mà el funcionament d'un servei educatiu d'èxit. "Tinc obsessió pel servei educatiu", ha dit després de reconèixer la gran influència rebuda d'Assumpció Malagarriga, el motor del programa educatiu de L'Auditori.

El nou enfocament artístic que vol desenvolupar amb la directora artística, Christina Scheppelmann, passa per "partir de la tradició per anar cap a la modernitat, tal com va fer Barcelona amb els Jocs Olímpics". "Volem que el món passi pel Liceu, però també volem que el món vegi el que fem aquí. És important mostrar el nostre talent al món, i els creadors d'aquí han de formar part de l'univers Liceu", ha explicat Oviedo.

Abans de ser escollit director general del Liceu, Valentí Oviedo (Manresa, 1977) va ser el gerent de l'Institut de Cultura de Barcelona. "Soc més d'acció cultural que de política cultural. Hi puc aportar més, i m'agrada la música i l'òpera", ha dit per explicar per què va decidir presentar-se al concurs del Liceu.

Un dels reptes del relat d'Oviedo serà fer confluir al Liceu les diferents sensibilitats culturals i socials d'una ciutat com Barcelona, fer entendre que el Liceu és dels abonats de la temporada però també de qui "no vol el compromís de pagar per veure nou òperes" però que es pot sentir atret per propostes concretes. També haurà de gestionar una plantilla de 325 persones. "M'ha sobtat l'estima que tothom té pel Liceu. Tots ens coneixem les nostres coses, però l'actitud és positiva. He vist ganes de tirar endavant", ha assegurat Oviedo assegut al costat de Salvador Alemany, president del patronat de la Fundació del Gran Teatre del Liceu. "Estem en una etapa en què volem emfatitzar que canviem el sentiment de «salvem el Liceu» pel de «gaudim del Liceu»", ha dit Alemany. Aquest és el relat que ha de construir Oviedo.

stats