Cultura 22/03/2018

Valentí Oviedo, nou director general del Gran Teatre del Liceu

Marta Clari, l'actual gerent de l’Àrea de Drets de Ciutadania, Cultura, Participació i Transparència de l’Ajuntament, assumirà la gerència de l'ICUB al maig

Xavier Cervantes
2 min
Valentí Oviedo, nou director general del Liceu.

BarcelonaEl Kursaal i el Conservatori de Manresa, L’Auditori, l’Institut de Cultura de Barcelona (Icub) i ara el Liceu. Aquest és el recorregut en gestió cultural de Valentí Oviedo (Manresa, 1977), que ahir va ser nomenat nou director general del teatre de la Rambla en substitució de Roger Guasch, que després de pacificar el compte de resultats i engegar un pla estratègic i de sostenibilitat va ser fitxat pel RCD Espanyol. Oviedo va ser triat pel patronat del Liceu després d’un concurs al qual es van presentar 42 candidats de diferents perfils, uns més purament empresarials (com el de Guasch), uns altres avesats a la gestió cultural i alguns que combinaven aquests dos aspectes i que a més tenien coneixements en equipaments musicals. Entre aquests últims hi havia Oviedo: llicenciat en administració d’empreses, amb experiència en l’àmbit privat i públic i bon coneixedor de les institucions culturals. La bona feina a Manresa entre el 2008 i el 2013, durant uns anys especialment complicats per la crisi, el va avalar per substituir Josep Maria Amorós en la gerència del consorci de L’Auditori i l’Orquestra. No era un repte fàcil, amb una OBC incapacitada per un decret llei per convocar noves places i per cobrir les vacants, i unes estretors pressupostàries que van provocar conflictes amb el personal d’acomodació, inclosa una vaga que va dur a cancel·lar el final de la temporada 2014-2015. La gestió de la vaga va ser una taca en una tasca en general ben valorada que va saber projectar la imatge de L’Auditori, especialment en els àmbits educatius i socials, i també promovent les actuacions de l’OBC fora de la sala de concerts.

“Enamorat de la música”, com diu ell mateix, Oviedo no era un d’aquells gestors que aterren com un paracaigudista en el terreny cultural, sinó algú amb coneixement i interès. Tampoc es limitava a un sol tipus de cultura, sinó que era habitual veure’l de públic en concerts de tota mena, també en festivals com el Primavera Sound.

Quan Jaume Collboni va arribar a l’Icub va aconseguir que Oviedo s’hi incorporés com a gerent, un càrrec que mantindrà fins al maig per acabar de tancar temes pendents com ara el concurs per a la gerència de L’Auditori i la vaga de treballadors de diferents museus de la ciutat. Quan deixi l’Icub, la seva feina serà assumida per Marta Clari, gerent de l’àrea de Drets de Ciutadania, Cultura, Participació i Transparència de l’Ajuntament.

Un cop assumeixi la direcció general del Liceu, Oviedo tindrà entre els seus propòsits fer més amable la imatge d’un teatre que no ha trobat sempre la complicitat que volia en l’actual equip municipal i, sense desviar-se del pla de sostenibilitat engegat per Guasch, afrontar un dels grans desafiaments pendents del Liceu: treballar conjuntament amb la directora artística, Christina Scheppelmann, i el director musical, Josep Pons, per revifar una línia artística condicionada per les mancances pressupostàries.

stats