ART
Cultura 10/10/2012

Viatge als orígens del setè art a través de peces úniques de col·leccionista

S'instal·la a la Capella de Santa Àgata de Barcelona l'exposició 'Il·lusió i moviment. De les ombres al film' amb objectes de la Col·lecció Josep M. Queraltó

Victoria Navarro
1 min
Ombra francesa. Exposició Fundació Aula de Cinema Col·lecció Josep M. Queraltó

BarcelonaLa Fundació Aula de Cinema Col·lecció Josep M. Queraltó presenta l'exposició 'Il·lusió i moviment. De les ombres al film', on es mostren els principis tècnics i ideològics del cinema des dels seus orígens, els espectacles d'ombres, fins l'aparició del cinematògraf dels germans Lumière el 1895. La mostra compta amb una part dels ginys i objectes de la Col·lecció Josep M. Queraltó, una de les col·leccions privades de cinema audiovisual més importants d'Europa.

Entre la selecció de peces originals hi ha ombres xineses europees, joguines òptiques, llanternes màgiques, cristalls transparents pintats a mà, les primeres plaques fotogràfiques en color dels germans Lumière, kinores i tires còmiques. Es pot contemplar un diorama (una panoràmica en petit format que s'utilitzava com a joguina de diversió familiar, com un teatre desplegable) que representa les noces d'Eugenia de Montijo amb l'emperador Napoleó III, un zoòtrop, un praxinoscopi-teatre, un visor estereoscòpic múltiple i, com a peça estrella de l'exposició, el cinematògraf Lumière de 1895 d'un dels pioners del cine espanyol, Eduardo Gimeno Correas.

Per a entendre el funcionament d'algunes peces de l'exposició, un audiovisual permet al visitant veure imatges de principi del segle XX en tres dimensions i 11 projeccions també de principi del segle passat de cineastes pioners com Correas, Segundo Chomón i Georges Meliès. L'exposició, que tindrà lloc a la Capella de Santa Àgata des del 9 d'octubre del 2012 al 6 de gener del 2013, es presenta per primera vegada a Barcelona.

stats