Publicitat
Publicitat

MÚSICA

Els 5 aniversaris 'clàssics' del 2012

L'Auditori, el Liceu i el Palau de la Música celebren amb un programa conjunt els aniversaris de Xavier Montsalvatge, Eduard Toldrà, Frederic Mompou, Manuel Blancafort i Ricard Lamote de Grignon

El patrimoni musical català celebrarà el 2012 cinc aniversaris de compositors de pes. El Centre Robert Gerhard ha coordinat en un programa conjunt 27 espectacles de petit i gran format per donar a conèixer l'obra de músics d'un nivell excepcional i que, junts, donen una visió del panorama musical català en els anys posteriors a la Guerra Civil. Segons Oriol Pérez Treviño, director de L'Auditori, són "músics que al contrari de Robert Gerhard i Pau Casals, es van quedar per contribuir a la normalitat del país".

El cicle més important commemorarà els 100 anys del naixement del gironí Xavier Montsalvatge (1912-2002) i tindrà lloc sobretot a L'Auditori. Els concerts arrancaran al gener, i es podran sentir peces tan apreciades com Las cinco canciones negras de l'etapa antillana de Montsalvatge dins el cicle coral de l'Orfeó, es farà un homenatge Toldrà-Montsalvatge, la BCN 216 també farà un monogràfic de música de cambra i es tancaran els actes al maig amb l'òpera per a tots els públics El gato con botas, que dirigiran al Liceu Antoni Ros Marbà i Emilio Sagi.

També es commemoraran els 50 anys de la mort d'Eduard Toldrà (1895-1962), amb actuacions del Cor de Cambra, el Quartet Casals II, la Banda Municipal de Barcelona, s'interpretarà l'obra per a cobla de Toldrà i, finalment, Oriol Broggi amb Ros Marbà i l'Orquestra Simfònica del Liceu posaran en escena El giravolt de maig. I coincideix també al 2012 els 50 anys de la mort de Ricard Lamote de Grignon (1899-1962), sotsdirector de l'alhesores Orquestra Municipal de Barcelona. La Banda Municipal de la ciutat li dedicarà un concert amb Fantasia.

Frederic Mompou (1893-1987), un dels compositors catalans amb més projecció internacional, farà 25 anys que va morir el 2012. Es podrà sentir la seva Música callada a mans de Josep Colom, els Improperis i es sentirà sonar el seu instrument: el piano de cua Chassaigne Frères. El 25è aniversari de Manuel Blancafort tancarà els Aniversaris 2012 amb un concert de la JONC que inclourà El rapte de les sabines, tot i que els actes s'allargaran també el 2013.  

Pérez Treviño ha destacat la necessitat que es repeteixi aquest tipus d'activitats per a crear un cànon català que és el que ha d'ajudar a exportar els compositors del nostre patrimoni a l'estranger i crear més públic per a la música clàssica.

Els llibres que ens fan grans

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT