MÚSICA
Cultura 15/12/2011

Els 5 aniversaris 'clàssics' del 2012

L'Auditori, el Liceu i el Palau de la Música celebren amb un programa conjunt els aniversaris de Xavier Montsalvatge, Eduard Toldrà, Frederic Mompou, Manuel Blancafort i Ricard Lamote de Grignon

Laura Serra
2 min
Xavier Montsalvatge

BarcelonaEl patrimoni musical català celebrarà el 2012 cinc aniversaris de compositors de pes. El Centre Robert Gerhard ha coordinat en un programa conjunt 27 espectacles de petit i gran format per donar a conèixer l'obra de músics d'un nivell excepcional i que, junts, donen una visió del panorama musical català en els anys posteriors a la Guerra Civil. Segons Oriol Pérez Treviño, director de L'Auditori, són "músics que al contrari de Robert Gerhard i Pau Casals, es van quedar per contribuir a la normalitat del país".

El cicle més important commemorarà els 100 anys del naixement del gironí Xavier Montsalvatge (1912-2002) i tindrà lloc sobretot a L'Auditori. Els concerts arrancaran al gener, i es podran sentir peces tan apreciades com Las cinco canciones negras de l'etapa antillana de Montsalvatge dins el cicle coral de l'Orfeó, es farà un homenatge Toldrà-Montsalvatge, la BCN 216 també farà un monogràfic de música de cambra i es tancaran els actes al maig amb l'òpera per a tots els públics El gato con botas, que dirigiran al Liceu Antoni Ros Marbà i Emilio Sagi.

També es commemoraran els 50 anys de la mort d'Eduard Toldrà (1895-1962), amb actuacions del Cor de Cambra, el Quartet Casals II, la Banda Municipal de Barcelona, s'interpretarà l'obra per a cobla de Toldrà i, finalment, Oriol Broggi amb Ros Marbà i l'Orquestra Simfònica del Liceu posaran en escena El giravolt de maig. I coincideix també al 2012 els 50 anys de la mort de Ricard Lamote de Grignon (1899-1962), sotsdirector de l'alhesores Orquestra Municipal de Barcelona. La Banda Municipal de la ciutat li dedicarà un concert amb Fantasia.

Frederic Mompou (1893-1987), un dels compositors catalans amb més projecció internacional, farà 25 anys que va morir el 2012. Es podrà sentir la seva Música callada a mans de Josep Colom, els Improperis i es sentirà sonar el seu instrument: el piano de cua Chassaigne Frères. El 25è aniversari de Manuel Blancafort tancarà els Aniversaris 2012 amb un concert de la JONC que inclourà El rapte de les sabines, tot i que els actes s'allargaran també el 2013.

Pérez Treviño ha destacat la necessitat que es repeteixi aquest tipus d'activitats per a crear un cànon català que és el que ha d'ajudar a exportar els compositors del nostre patrimoni a l'estranger i crear més públic per a la música clàssica.

stats