Arquitectura

Xile construirà la primera església completa de Gaudí

L'església de Nostra Senyora dels Àngels, dissenyada per l'arquitecte el 1915, forma part del conjunt d'edificis dissenyats per a la Sagrada Família

Després de gairebé cent anys de la mort d'un dels arquitectes catalans més importants del món, Xile assegura que tindrà la primera església completa d'Antoni Gaudí. L'església de Nostra Senyora dels Àngels, projecte liderat pel govern xilè i per la  Corporació Gaudí de Triana de la localitat de Rancagua (al centre del país, a 85 km de Santiago), es començaria a desenvolupar al llarg d'aquest any amb l'objectiu de promoure l'estudi de la figura i l'obra de Gaudí, així com dur-hi a terme exposicions, trobades i activitats artístiques.

Gaudí va cedir els dissenys de la capella, que formaven part del conjunt d'edificis projectats per la Sagrada Família, al franciscà xilè Angélico Aranda el 1922 per petició seva quan el frare li va demanar per carta "plànols com només ell sap fer", perquè volia "construir una Porciúncula" (capella dedicada al perdó) a Rancagua. A canvi, Aranda va prometre pagar-li "amb les corresponents oracions". L'arquitecte pensava que aquesta donació "serviria com a prova de confraternitat espiritual entre Espanya i Amèrica", segons The Guardian.

La presidenta de Xile, Michelle Bachelet, va viatjar el passat desembre a la localitat de Rancagua i va assegurar que "el Centre Cultural i Espiritual Gaudí serà un dels grans punts d'interès de la regió, un espai per reflexionar sobre l'ésser humà i la naturalesa dissenyada per un dels arquitectes més reconeguts del món". Es preveu que l'església, que tindrà més de 30 metres d'alçada, estigui acabada al 2017 en un recinte que inclourà una escola d'arts i un centre cultural, i es dedicaran més de 6 milions d'euros a finançar-ho.

Segons l'arquitecte Christian Matzner, coordinador general del Projecte Centre Cultural i Espiritual Gaudí a Rancagua, la capella tindrà una forma "hiperboloide i representarà simbòlicament el sentit original de l'Assumpció de la Verge, que descansa al seu llit i els àngels, situats a la part superior dels frontons, la cuiden a la seva ascensió. 

Més continguts de