Yorgos Lanthimos i Matt Dillon en petit format

Després de l'èxit de 'La favorita, 'Nimic' suposa la reunió de Lanthimos amb el seu guionista habitual

Locarno també ha acollit fora de concurs els nous films de curta durada de cineastes prestigiosos com el grec Yorgos Lanthimos o el català José Luis Guerin. Amb l’èxit de La favorita encara cuejant, Nimic suposa la reunió de Lanthimos amb el seu guionista habitual, Efthymis Filippou, absent del film sobre la reina Anna de la Gran Bretanya.

El Lleopard d'Or celebra la gran 'Vitalina Varela'

En el curt, una iniciativa de l’agència Droga5 per a la marca de cotxes Mini -que ha atorgat total llibertat creativa a Lanthimos-, Matt Dillon encarna un violoncel·lista i pare de família que veu la seva vida i la seva identitat en qüestió a partir de la trobada amb una dona misteriosa al metro que mimetitza tots els seus moviments. Nimic concentra en 12 minuts els valors del cinema de Lanthimos i Filippou: la subversió del sentiment de seguretat en universos d’aparença perfecta, la creació d’atmosferes pertorbadores i inquietants a partir de la manera amb què es filmen els espais i l’ús de la banda sonora, i el desplaçament de significats fixos, en aquest cas per convertir el personatge que encarna el gran Matt Dillon en una caixa de ressonància de les paranoies d’una masculinitat tradicional en crisi.

Lanzarote segons Guerin

Després d’estrenar La academia de las musas l’any 2015, Locarno ha convidat la nova pel·lícula de José Luis Guerin, el curt De una isla, fruit d’un encàrrec de la fundació canària César Manrique. El director català s’encomana, a l’hora de filmar la seva visió de Lanzarote, de la filosofia d’aquest arquitecte, que va defensar la convivència respectuosa amb la natura. Rodada en 16 mm, blanc i negre, enquadraments fixos i sense diàlegs, De una isla entronca amb l’estètica del cinema primitiu, sobretot amb la poesia impressionista de Joris Ivens i la fascinació pels paradisos naturals que sentia Robert Flaherty, per plasmar la bellesa poderosa i ancestral del paisatge de Lanzarote. Sobre aquestes imatges evoca Guerin la història llegendària d’una illa nascuda i conformada a partir de turbulències geològiques i incursions humanes.