Cas Institut del Teatre: 13 professors investigats, tres dels quals expedientats i un d'ells a Fiscalia

La comissió del centre conclou que hi ha indicis d'assetjament sexual en un docent i de conducta inapropiada en dos més

3 min
Manifestació dels alumnes de l'Institut del Teatre l'1 de març del 2021

BarcelonaLa comissió de prevenció i investigació que l'Institut del Teatre va activar arran dels casos d'assetjament sexual i abús de poder que va destapar l'ARA ha acabat amb 13 professors investigats, tres dels quals seran expedientats i un d'ells serà portat a la Fiscalia per indicis d'assetjament sexual. Els noms no han transcendit.

L'Institut del Teatre ha rebut –entre el 22 de febrer i el 14 de maig– deu instàncies de dinou alumnes i exalumnes sobre casos d'assetjament sexual i abús de poder que fan referència a tretze professors, cinc dels quals estan en actiu i vuit estan jubilats. De totes les instàncies rebudes, la comissió només s'ha centrat en dos professors, perquè només pot investigar les instàncies presentades per alumnes o exalumnes que faci com a màxim un any que hagin deixat d’estar vinculats amb l’Institut del Teatre. La resta s'han traslladat al departament de recursos humans de la institució.

Dels cinc docents en actiu, la comissió conclou que en un cas hi ha indicis d'assetjament sexual, que en un altre no hi ha indicis d'assetjament però sí de conductes inapropiades i que en un tercer hi ha hagut una pràctica docent invasiva. L'Institut del Teatre ha obert expedients disciplinaris a aquests tres docents, mentre que els dos restants en actiu no s'han expedientat. La comissió ha investigat les instàncies rebudes, que només fan referència als fets que han tingut lloc dins del centre, i ha adjuntat la instància d'una alumna feta el 2016, abans que esclatés el cas.

En el cas del primer professor, la comissió considera que hi ha indicis d'assetjament sexual i per això l'IT li obrirà un expedient disciplinari i se li establirà la sanció pertinent. En funció de la gravetat dels fets, el docent podria ser acomiadat. L'IT també portarà els fets investigats a la Fiscalia. Pel que fa al segon professor, la comissió conclou que no hi ha indicis d'assetjament sexual però considera que ha tingut conductes inapropiades a l'aula. Per això li obrirà un expedient disciplinari amb la sanció corresponent. El tercer expedient s'ha obert a un professor per una falta no lleu per pràctica docent invasiva. De moment, els tres docents estan apartats de les aules fins que es resolguin els tres expedients. L'IT no ha fet públics els noms dels acusats, tot i que quan va esclatar el cas es van aplicar mesures cautelars i va transcendir que s'havia apartat de la docència a Joan Ollé i Boris Dausà. Pel que fa a les instàncies rebudes que fan referència a vuit professors jubilats, l'IT les analitzarà i valorarà si és possible prendre accions judicials. També oferirà acompanyament i suport psicològic a les persones afectades que optin per presentar una demanda per aquesta via.

Amb aquestes conclusions, que divendres passat es van fer arribar a la direcció i gerència de l'Institut del Teatre, s'acaba una primera fase. Ara serà la direcció del centre, juntament amb els serveis jurídics, qui analitzarà cas per cas. Segons fonts coneixedores del procés, la direcció de l'IT pot anar més enllà i tenir en compte tot el material recopilat, que inclou aquelles denúncies que, per una qüestió de terminis, no han pogut ser valorades per la comissió. L'Institut del Teatre, que depèn de la Diputació de Barcelona, es compromet a personar-se en qualsevol denúncia que faci un exalumne per la via judicial contra qualsevol dels docents del centre. Així ho ha manifestat en una entrevista amb l'ARA la directora general provisional del centre, Núria Plana, que reconeix que durant aquests anys hi ha hagut "conductes inadmissibles que no poden tornar a succeir". "Hi ha fets demostrats d’assetjament sexual, ho portarem al ministeri fiscal i acompanyarem les persones afectades que vulguin continuar per la via judicial", ha dit Plana.

La comissió de prevenció i investigació d'assetjaments sexuals de l'IT es va activar el 22 de febrer del 2021 arran del reportatge de l'ARA que destapava casos d'assetjament sexual i abús de poder a desenes d'alumnes i exalumnes del centre per part de tres professors. Cinc dies després, l'aleshores directora de l'IT Magda Puyo i tot l'equip directiu van dimitir en bloc. El cas també va generar nombroses mobilitzacions entre l'alumnat de l'Institut del Teatre i el Síndic de Greuges va obrir una investigació –que encara no ha conclòs– sobre els fets.

stats