MEMÒRIA HISTÒRICA
Cultura 19/11/2016

Troben les restes de 55 víctimes de la Guerra Civil a la fossa de Porreres

Un cop identificats els cossos, el govern comunicarà els resultats a les famílies

Miquel Barceló / Ara
2 min
L’excavacions i els treballs d’exhumació acaben aquest cap de setmana i s’espera deixar la zona enjardinada totalment restituïda.

PorreresLa primera fase del projecte d'exhumació de la fossa comuna del cementiri de Porreres, en la qual s'han trobat nou compartiments de restes de presoners torturats i executats durant la Guerra Civil, han permès recuperar 55 cossos, la majoria dels quals són homes de 40 a 45 anys. Queden pendents els estudis de laboratori per identificar les restes trobades i per contrastar-les amb la genètica de familiars que s'han presentat al cementiri per fer-se proves d'ADN. En sis mesos, quan els cadàvers s'hagin pogut identificar, el Govern Balear presentarà els resultats a les famílies. Els cossos que no puguin ser identificats seran enterrats en el mateix cementiri.

Durant l'excavació i exhumació de cadàvers de la novena i la darrera fossa trobades, s'han localitzat uns grillons que, juntament amb alguns filferros trobats, confirmen que alguns presoners van morir emmanillats a d'altres. La troballa de casquets de bala dins les fosses també és una prova que alguns van ser rematats per l'escamot de falangistes que es va encarregar de fer desaparèixer "entre 130 i 150 persones", tretes de les presons de Palma, amb la intenció d'aniquilar-les. Seguint el ritual macabre, els franquistes revoltats van informar llavors que se'ls havia posat en llibertat, tal com relaten molts familiars de les víctimes que han anat visitant el cementiri.

Un llibre ple de sentiments

Aquests darrers dies s'ha posat un llibre en blanc vora la fossa perquè qui vulgui hi deixi constància escrita de la seva impressió. "Falta trobar molts cossos, encara", han recordat de l'equip científic, basant-se en dades dels historiadors que han estudiat aquest tenebrós episodi de la Guerra Civil a les Balears que s'afegeix a molts d'altres de viscuts en nombrosos indrets.

Memòria de Mallorca té comptabilitzades fins a 47 fosses. Porreres era de les que estava més ben documentada i la més voluminosa, la qual cosa n'ha afavorit l'obertura, ja que la del cementiri de Palma, la que va registrar més execucions, es va donar per inaccessible.

El Govern Balear intentarà que es completi l'exhumació, però en una segona fase que permeti excavar sota les edificacions mortuòries que hi ha sobre la gran fossa comuna. La conselleria havia anunciat per a dilluns una reunió amb els propietaris, però s'ha ajornat per poder tenir més temps per avisar els afectats.

stats