L'actriu d'or del cinema japonès, Machiko Kyo, mor als 95 anys

Va treballar amb grans directors, com ara Akira Kurosawa, i va rodar més de cent pel·lícules

Machiko Kyo, una de les actrius més cèlebres del cinema japonès, va morir el diumenge 12 de maig a Tòquio als 95 anys, però la notícia de la seva mort no ha transcendit fins aquest diumenge. Kyo, que en realitat es deia  Motoko Yano, va néixer a Osaka el 25 de març de 1924. Els seus pares es van separar quan ella tenia només 3 anys i es va criar amb la seva mare i la seva àvia en unes condicions econòmiques precàries. Va començar la seva carrera artística als 16 anys com a ballarina de 'music-hall' en una companyia d'Osaka. Durant la Segona Guerra Mundial la seva casa va ser destruïda dos cops durant els bombardejos. En plena guerra, el 1944, va començar a fer les seves primeres aparicions a la gran pantalla, als estudis Shochiku, i cinc anys més tard va ser contractada pels estudis rivals, Daiei, en què va aconseguir el seu primer rol principal de Naomi.

Durant la dècada de 1950 va treballar amb alguns dels cineastes més importants de la història del cinema japonès i va actuar a 'Rashōmon' (1950), d'Akira Kurosawa, i 'Els contes de la lluna pàl·lida després de la pluja' (1953), de Kenji Mizoguchi.

El 1956 va participar en la seva única pel·lícula no japonesa, 'The teahouse of the august moon', una comèdia nord-americana de Daniel Mann, al costat de Marlon Brando i Glenn Ford. Aquest paper li va valer una nominació per a un Globus d'Or.

La seva última actuació per al cinema va ser el 1984 en la pel·lícula 'Kesho', de Kazuo Ikehiro. El 1995 va rebre un premi de l'Acadèmia de Cinema Japonès per la seva trajectòria. La seva filmografia inclou cent pel·lícules, que va rodar entre el 1944 i el 1984.