Xavier Marcé: "El ministeri de Cultura és poc actiu en la defensa dels drets culturals"
El president d'Adetca fa autocrítica del sector teatral i aposta per "crear nous públics", sistemes de comunicació més "potents" i la vocació pública del teatre
BarcelonaEl president de l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (Adetca), Xavier Marcé, ha lamentat en una entrevista amb l'Agència Catalana de Notícies que l'oferta del sector teatral sigui "molt superior" a la demanda. Ha fet autocrítica del sector però també ha explicat que, tot i que el Govern és "molt actiu" en la defensa dels drets culturals, ni l'executiu espanyol ni el català "són especialment propers al món de la cultura" en general.
Fa gairebé cinc mesos que Xavier Marcé va ser escollit president d'Adetca en substitució de Daniel Martínez. Entre els seus objectius com a president, destaca "crear nous públics", utilitzar sistemes de comunicació més "potents" i dedicar un temps a prestigiar el teatre, "no només en les franges de població de mitjana edat, sinó als joves, mirant d'afavorir i incentivar continguts escènics i dramàtics que connectin amb la temàtica que preocupa", ha explicat.
Valorant la situació del ram, Marcé creu que hi ha hagut "un excés de professionalització teatral", en el sentit d'una millora de qualitat de vida dels actors, "però no sempre lligada a una vocació transgressora, culturalista i de prendre riscos". També afegeix que no sobren teatres, però que seria necessari valorar si el teatre "pot ser econòmicament sostenible" mentre s'aixopluga sota una economia que "depèn del mercat i les ajudes públiques".
El TNC i el Lliure, teatres amb vocació pública
Marcé ha esbossat quin futur els espera al Teatre Nacional de Catalunya i el teatre Lliure com a vehicles del teatre públic. Del TNC ha explicat que n'ha dubtat quan "ha fet en algun moment de la història espectacles que perfectament es podrien fer en un teatre privat de Barcelona". Confia molt en el seu nou director, Xavier Albertí, que té "una visió teatral profunda i complexa". Pel director, el d'Albertí "es pot identificar amb un projecte públic", i té relació amb la idea de Marcé d'apostar per la recerca patrimonial del país.
Del Lliure ha dit que aquest any, per problemes econòmics, "ha produït poc i ha exhibit molt més". Del seu nou director, Lluís Pascual, en té la "seguretat" que té la intenció de produir més en el futur.
Sobre la consulta
Marcé no considera que el món del teatre hagi de manifestar-se en relació amb la consulta sobiranista i que no és una decisió que hagin de prendre persones i empreses en concret. No li sembla un bon moment perquè l'associació entri en un debat sobre la seva posició, però creu que "en el seu moment serem cridats a votar i cadascú podrà expressar en total la llibertat la seva opinió". Marcé també té la convicció que la consulta es durà a terme, però no té clar quan serà.