Obituari

Adeu a Stephen Sondheim: cinc temes mítics per recordar-lo

Des de 'West Side story' fins a 'Follies'

2 min
L'equip de 'Sweeney Todd' amb el compositor Stephen Sondheim

Broadway ha dit adeu a un dels seus grans talents. El compositor i lletrista Stephen Sondheim va morir ahir divendres als 91 anys a casa seva. El recordem amb alguns dels seus temes més mítics.

  • West Side story

Sonheim va escriure la lletra de West Side story quan tan sols tenia 27 anys. Va ser el 1957, amb música de Leonard Bernstein, i va significar un abans i un després en la història dels musicals. Al desembre se n'estrena una nova versió dirigida per Steven Spielberg. Aquí teniu la versió del 1961 dirigida per Jerome Robbins i Robert Wise.

  • Company

"Company tracta sobre la gent de classe mitjana-alta amb problemes de classe mitjana-alta. El teatre de Broadway ha estat durant molts anys suportat per aquesta gent. El que volien realment era escapar, i aquí els hi estem posant davant del nas... Venen al musical per fugir-ne i, de cop i volta, s'ho troben a l'escenari", va dir Sondheim de Company, estrenada el 1970 a Broadway. Aquí una versió del 2011 amb la New York Philharmonic, dirigida Paul Gemignani i amb Neil Patrick Harris.

  • Little night music

A Little night music (Música per a una nit d'estiu) es va poder veure al Festival d'Estiu de Barcelona Grec 2000, en una adaptació feta pel mateix equip que un temps abans havia presentat Sweeney Todd, amb direcció de Mario Gas i traducció de Roser Batalla i Roger Peña. Inspirada en la pel·lícula d'Ingmar Bergman Somriures d'una nit d'estiu, narra la vida romàntica de diverses parelles. 

Aquí Send in the clowns amb Judy Dench.

  • Sweewey Todd

Estrenada a Broadway l'1 de març del 1979 i inspirada en la llegenda del segle XIX de Sweeney Todd, va ser dirigida per Harold Prince, amb Len Cariou i Angela Lansbury en els personatges principals. Va ser un gran èxit: se'n van fer 557 funcions. El 5 d'abril del 1995 es va estrenar en català al teatre Poliorama de Barcelona, en una producció del Centre Dramàtic de la Generalitat de Catalunya. El llibret va ser adaptat per Roser Batalla i Roger Peña, i va ser dirigit per Mario Gas. El repartiment estava format per Constantino Romero com a Todd i Vicky Peña com a Mrs. Lovett. El muntatge va rebre més d'una quinzena de premis.

Aquí la versió de Mario Gas del 1995.

  • Follies

Amb música i lletres de Sondheim, l'escenari és un teatre de Broadway mig en ruïnes a punt de ser demolit i els protagonistes són els antics membres del teatre, el Weismann's Follies. Hi van treballar entre les dues guerres mundials, ara són dos matrimonis infeliços i rememoren els vells temps. Es va estrenar el 4 d'abril del 1971.

Aquí la cançó Too many mornings.

stats