Llibertat d'exprsesió
Cultura 20/05/2023

Així va ser la reaparició de Salman Rushdie després de l'atemptat

"La violència no ens ha de fer enrere. La lluita continua", va dir l'escriptor

ARA
2 min
Salman Rushdie amb la poeta Rachel Eliza Griffiths durant la gala del PEN America

BarcelonaNingú s'ho esperava perquè la seva presència no havia estat anunciada i les 700 persones que formaven part del públic van respondre dempeus i emocionades. Dijous a la nit, a la Gala Literària del PEN Amèrica, l'escriptor Salman Rushdie va reaparèixer per rebre un premi honorífic de l'organització que va presidir i que defensa els drets dels escriptors. Es tracta del PEN Centenary Courage Award (el premi al coratge). Era la primera vegada que l'escriptor feia una aparició pública des que a l'agost va ser víctima d'un atac amb un ganivet que gairebé li va costar la vida. Feia nou mesos que no parlava davant una audiència. El cèlebre escriptor, de 75 anys, va presentar-se a la gala del Museu d'Història Natural de Nova York, amb ulleres i una lent negra que li tapava l'ull dret.

Conferència de Salman Rushdie al PEN Amèrica

Les seves primeres paraules van estar esquitxades de sentit de l'humor: "Hola a tothom. És bonic haver pogut tornar i no tot el contrari, que també era una possibilitat. Estic molt content de poder tornar a circular".

Rushdie va deixar clar que l'objectiu d'organitzacions com PEN són més importants que mai: "Protegir la llibertat d'expressió no ha estat mai tan important", va dir. Ho és també en un país com els Estats Units, on fa pocs dies el PEN Amèrica va emprendre accions contra un districte escolar de Florida perquè havia censurat una desena de llibres que parlen de les diferències racials i sexuals. "El terrorisme no ens ha de terroritzar. La violència no ens ha d'aturar. Com deien els vells marxistes, la lluita continua", va assegurar. Precisament perquè sempre ha lluitat per la llibertat d'expressió, va escollir un acte de PEN per reaparèixer: "Vaig creure que era la millor opció per fer la meva reaparició. La lluita contra la censura i a favor dels drets humans forma part del món dels llibres".

L'escriptor va assegurar que acceptava el premi en nom dels "herois" que no van dubtar ni un moment a ajudar-lo el 12 d'agost passat: "Si no hagués estat per tota aquella gent, jo no seria aquí avui. Jo era l'objectiu aquell dia, però ells són els herois. Ells van ser els valents. Els dec la vida".

L'humorista Colin Jost, que va presentar la gala, va parlar de la presència de Rushdie amb força sentit de l'humor: "No hi ha res que et faci sentir tan còmode com la presència de Rushdie. És com estar assegut a la llotja del teatre i adonar-te que al costat tens Lincoln [el president nord-americà va morir en un atemptat a la llotja d'un teatre]. Però no us preocupeu, hi ha franctiradors", va assegurar.

L'autor d'Els versos satànics va ser atacat a l'agost durant un esdeveniment a Chautauqua, a l'estat de Nova York. Estava a punt de donar una conferència quan Hadi Matar, un home de 24 anys resident a Nova Jersey, el va apunyalar a l'abdomen i al coll. Segons la policia estatal de Nova York, Hadi Matar havia mostrat a les xarxes socials la seva "simpatia per l'Iran i per la Guàrdia Revolucionària". Va ser l'aiatol·là iranià Ruhollah Khomeini qui el 1989 va emetre una fàtua que condemnava a mort Rushdie, acusat de blasfèmia contra l'Islam.

stats