Salman Rushdie està connectat a un respirador i podria perdre un ull

L'atacant està acusat d'intent d'assassinat en segon grau i d'agressió

2 min
L'Hospital d'Eire, a Pennsilvània, on està ingressat Salman Rushdie

Barcelona"Les notícies no són bones", ha dit aquest dissabte l'agent de l'escriptor Salman Rushdie, Andrew Wylie. "En Salman probablement perdrà un ull. Els nervis del braç van patir talls i el seu fetge ha quedat afectat per les ganivetades", ha afegit Wylie. Rushdie està connectat a un respirador a l'Hospital Eire, a Pennsilvània, on va ser traslladat després de ser apunyalat deu vegades divendres durant un acte cultural a Chautauqua, a l'estat de Nova York. L'atac es va produir a l'inici d'un acte en què Rushdie havia de conversar amb Henry Reese, el fundador de City of Asylum, una organització sense ànim de lucre que protegeix els escriptors perseguits.

L'autor de la novel·la Els versos satànics va ser atacat per Hadi Matar, un home de 24 anys resident a Nova Jersey. Segons la policia estatal de Nova York, Hadi Matar ha mostrat a les xarxes socials la seva "simpatia per l'Iran i per la Guàrdia Revolucionària". Va ser l'aiatol·là iranià Ruhollah Khomeini qui el 1989 va emetre una fàtua que condemnava a mort Rushdie, acusat de blasfèmia contra l'Islam. Aquest dissabte el fiscal del comtat de Chautauqua, Jason Schmidt, ha acusat Matar d'intent d'assassinat en segon grau i d'agressió. L'acusat està detingut sense fiança. Segons Schmidt, Matar s'ha declarat "no culpable". El fiscal també ha explicat que està en contacte amb la fiscalia de Nova Jersey, on residia l'agressor, per "compartir informació" i perquè els ajudin a "comprendre millor la planificació i la preparació" de l'atac per poder determinar si cal presentar-hi més càrrecs.

Les reaccions de condemna a l’atemptat han continuat al llarg del dia. El novel·lista Ian McEwan, amic de Rushdie i company de la brillant generació d’escriptors britànics que va irrompre als anys 80, ha assegurat que “aquest atac espantós” contra el seu amic “representa un assalt contra la llibertat de pensament i de paraula”. “Salman ha defensat i ha inspirat escriptors i periodistes perseguits arreu del món”, ha recordat McEwan.

Va ser l’aiatol·là iranià Ruhollah Khomeini qui el 1989 va emetre una fàtua que condemnava a mort Rushdie, acusat de blasfèmia contra l’Islam. En una trama d’Els versos satànics, i recollint la història d'uns versicles suposadament retirats de l'Alcorà, Rushdie suggeria que no totes les paraules d’un personatge que es podia identificar amb Mahoma eren revelacions de Déu. Això i altres referències a la mitologia islàmica van ser aprofitades per Khomeini per atiar el foc de la intolerància i fer una crida per matar Rushdie i els seus editors. De fet, el traductor japonès del llibre, Hitoshi Igarashi, va ser mort a ganivetades a Tòquio el 1991. Aquell mateix any el traductor a l’italià Ettore Capriolo va sobreviure a un intent d’assassinat a Milà. El 1993, l’editor noruec de Rushdie, William Nygaard, també va sobreviure després de ser tirotejat a Oslo. I Aziz Nesin, traductor d’Els versos satànics al turc, va poder sortir en vida de la massacre de Sivas, en què uns islamistes radicals van matar més de trenta persones que participaven en una trobada cultural.

stats