"Rushdie ha atacat l'islam": l'agressor explica per què va intentar matar l'escriptor

Hadi Matar reconeix haver llegit "un parell de pàgines" d''Els versos satànics'

2 min
Salman Rushdie durant l'entrevista que Carles Capdevila li va fer el 8 d'octubre de 2015.

BarcelonaHadi Matar, l'home de 24 anys acusat de l'intent d'assassinat de Salman Rushdie el 13 d'agost, abans de la intervenció pública de l'escriptor en un centre cultural del nord de Nova York, ha parlat per primera vegada amb la premsa.

"Em va sorprendre saber que havia sobreviscut", ha admès al New York Post a través d'una videotrucada des de la presó del comtat de Chautauqua, on està detingut sense fiança. Matar va apunyalar el novel·lista deu vegades, una de les quals al coll. L'agressor va tenir la idea d'anar fins a Chautauqua per atacar l'escriptor després de llegir una piulada de Twitter que anunciava l'acte l'hivern passat. "No m'agrada aquesta persona. Gens ni mica", ha dit sobre Rushdie, de qui va veure diversos vídeos a YouTube abans d'arribar a la conclusió que l'indignava "algú tan fals com ell". Matar afegeix, com a motiu per haver intentat assassinar l'autor: "Rushdie ha atacat l'islam. Ha atacat les seves creences".

"Respecto l'aiatol·là"

Nascut als Estats Units el 1998, fill de família libanesa i resident a Fairview (Nova Jersey), Hadi Matar va ser detingut just després de l'atac, i el fiscal del comtat, Jason Schmidt, li va imputar càrrecs d'intent d'assassinat en segon grau i agressió. En relació a l'aiatol·là Khomeini, que el 1989 va emetre una fàtua –edicte religiós– demanant la mort de l'escriptor a causa de la novel·la Els versos satànics, Hadi Matar ha dit: "Respecto l'aiatol·là. Em sembla una gran persona. És l'únic que diré". Sobre el llibre que va originar la controvèrsia, ha afegit que només n'ha llegit "un parell de pàgines".

Matar va viatjar de Nova Jersey fins a Buffalo el dia abans de l'atac. Des d'allà va compartir cotxe, a través de l'aplicació de mòbil Lyft, per arribar fins a Chautauqua. "Vaig passejar durant gran part del dia", ha explicat. Va dormir al ras, en un parc, la nit de dijous, i l'endemà al matí va anar fins al Chautauqua Institute amb un únic objectiu: acabar amb la vida de l'escriptor.

La mare de Matar, Silvana Fardos, ha explicat al New York Times que el seu fill va tornar "canviat" després d'un viatge al Líban el 2018 per veure el seu pare. "Pensava que tornaria d'allà motivat, amb ganes d'acabar l'institut, fer una carrera i trobar feina –ha dit–. No va anar així: es va tancar al soterrani i es va passar mesos sense parlar amb les seves germanes ni amb mi". Fardos assegura que no vol saber res més del seu fill.

stats