Cultura 12/05/2021

L'homenatge als executats pel franquisme al Camp de la Bota s'aixecarà el 2022

Serà una instal·lació en forma de raspall formada per 1.700 tubs de l’artista Francesc Abad

2 min
El memorial del Camp de la Bota

BarcelonaL'escultura d'homenatge als executats pel franquisme al Camp de la Bota entre els anys 1939 i 1952, que es va anunciar fa un any i mig, s'aixecarà el primer semestre del 2022. El departament de Justícia ha adjudicat el projecte executiu d’obres del memorial a l’empresa Dosgeuvearquitectura, SLP, per un import de 30.129,00 € (IVA inclòs).

El memorial Bosc d’empremtes estarà format per 1.686 tubs de ferro disposats en 36 fileres. Cada tub tindrà 6 metres d’alçada i 50 mil·límetres de diàmetre. Estaran situats sobre una empremta digital de 12 metres de llargada i gairebé 8 metres d’amplada. L’empremta i els tubs representen la singularitat de cadascuna de les 1.686 persones que van ser afusellades pel franquisme al Camp de la Bota entre els anys 1939 i 1952. L’obra evoca un raspall disposat de cap per amunt sobre una empremta dactilar. És una imatge inspirada en la cita “cal passar el raspall a contrapel per la història”, del filòsof Walter Benjamin. Amb aquesta obra Francesc Abad (Terrassa, 1944) culmina el seu treball sobre la repressió franquista: és l’autor de la instal·lació Camp de la Bota, que va rebre el Premi Ciutat de Barcelona d'Arts Plàstiques 2004 i forma part de la col·lecció Macba, i del mural El parapet de les executades i executats, 1939-1952, al Camp de la Bota.

Un memorial més ampli

La direcció general de Memòria Democràtica, un organisme que depèn del departament de Justícia, destinarà un total de 500.000 € a finançar el memorial complet, que inclou el projecte artístic Bosc d’empremtes, un mur explicatiu i les senyalitzacions de tot l’itinerari. En aquesta zona hi haurà també altres espais de memòria: Fraternitat (1992), la placa d’homenatge als veïns del Camp de la Bota (2015) i el Parapet de les executades i els executats (2019), també de Francesc Abad.

El Bosc d’empremtes serà especialment visible des de la ronda Litoral. Estarà ubicat en una zona central del Parc del Campus Diagonal-Besòs, que el Consorci del Besòs ha construït en uns terrenys situats entre el Fòrum i el barri de la Mina. Una part d’aquest espai formava part de l’antic Camp de la Bota.

stats