Cultura 09/04/2021

Escher, Chagall i Monet per revitalitzar la part baixa de la Rambla

El Museu Marítim acollirà grans exposicions de l'empresa Arthemisia segons un acord firmat amb l'Ajuntament de Barcelona

3 min
La Sala Gran del Museu Marítim

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona han escenificat aquest divendres l'acord de fins a tres anys amb Arthemisia per portar les exposicions franquícia d'aquesta empresa a la sala Comillas del Museu Marítim. Per al primer tinent de l'Ajuntament de Barcelona i vicepresident primer de la Diputació de Barcelona, Jaume Collboni, l'acord forma part de "l'esforç" que estan fent les institucions per "reactivar la vida cultural" de la ciutat. També diu que és molt important per a l'oferta museística i la revitalització de la part baixa de la Rambla, tenint en compte el futur dels turistes en els pròxims mesos. "És una manera de refermar la potència cultural de Barcelona", diu Collboni. Ho fan amb la convicció que posar a l'abast del públic barceloní aquestes col·leccions tindrà "un efecte contagi" amb altres museus. "No és un projecte pensat per al turisme sinó per al públic de Barcelona i el conjunt de Catalunya", diu Collboni. La sala té unes dimensions de 1.500 metres quadrats i amb el 50% de l'aforament pot acollir 278 persones. L'entrada general costarà 13 euros, la reduïda 10 euros i la de grup 9 euros, i inclou una audioguia. L'entrada per als de menys de 9 anys i altres col·lectius sensibles serà gratuïta.

Al Museu Marítim estan en procés de renovar la direcció. El nou director se sabrà com a molt tard a primers de maig. "Sigui qui sigui el director, l'acord es mantindrà", diu el president delegat del Consorci de les Drassanes Reials, Joan Carles García Cañizares. En un moment en què els museus públics han perdut fins al 90% del públic, l'acord inclou que hi hagi una quota de recuperació per al museu d'1 euro per entrada i més endavant de 2 euros. "Això no afectarà el funcionament normal del museu", explica Joan Carles García Cañizares. "Ampliar l'oferta cultural mai resta a ningú, sempre suma a tothom i pot incentivar els locals a reprendre l'activitat cultural. L'acord és una gran notícia per al sistema museístic del país", diu Collboni.

"No venim a robar"

Arthemisia és una empresa que organitza exposicions itinerants per tot el món des de fa uns vint anys. "Teníem interès en entrar a Barcelona, però els espais no reunien les condicions per fer-ho", diu Jesús Rodríguez, el director d'Evolucionarte i Arthemisia a Espanya, fins que van trobar la gran sala del Museu Marítim, malgrat que els dona molta feina a nivell d'il·luminació, climatització i muntatge. "És un orgull ser a Barcelona", subratlla. "No venim a robar, sinó a sumar", diu Rodríguez. Està previst que Barcelona sigui la primera seu d'algunes exposicions, tot i que Rodríguez encara no ha avançat noms: "Estem treballant en projectes importants", s'ha limitat a dir. "Ens han dit que venim a trepitjar les programacions però totes les ciutats on treballem, com Lisboa, Roma i Milà, n'estan encantades, perquè ampliem l'oferta cultural i generem sinergies entre les nostres exposicions i els museus", diu Rodríguez. Malgrat tot, l'empresa ha estat envoltada de polèmica perquè les col·leccions que gestiona no són de primera línia i perquè en una ocasió van exposar una vintena d'obres falses d'Amedeo Modigliani.

La primera exposició serà la d'Escher. Obrirà el 29 d'abril i estarà en cartell fins al 26 de setembre. A Lisboa la van veure 280.000 persones l'any passat, i la que han fet de Fernando Botero a Madrid 70.000 en temps de pandèmia, amb els aforaments reduïts al 50%. Després d'Escher es podran veure exposicions de Marc Chagall i Monet. Malgrat tot, això pot canviar, perquè col·leccions i col·leccionistes internacionals poden tenir interès per mostrar les seves obres d'altres artistes a Barcelona.

stats