Equipaments culturals
Cultura 25/05/2021

L'Ajuntament de Barcelona obre la porta a l'Hermitage si es reformula el projecte

El consistori veu amb bons ulls la suma d'actors com el Liceu i demana més temps per buscar "consens"

3 min
L’Hermitage manté  la voluntat d’instal·lar  el projecte a Barcelona

BarcelonaLa tinenta d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz, ha demanat "temps" al Port de Barcelona i ha demanat a l'Autoritat Portuària de Barcelona que retiri de l'ordre del dia de demà l'aprovació de la concessió a l'Hermitage per aixecar una franquícia russa del museu a la nova bocana de Barcelona. Fa 30 dies que ja es va ajornar aquesta decisió a petició del consistori i demà hi ha la reunió del consell d'administració en què el Port volia donar el al museu, però aquest cap de setmana ha aparegut un nou agent a l'operació, com és el Gran Teatre del Liceu. Des de l'Ajuntament creuen que sobre la taula ara hi ha "una proposta molt diferent", en paraules del tinent d'alcaldia de Cultura, Joan Subirats, tant fent referència al Liceu com al projecte de l'European Urban Tech que va avançar l'ARA.

"Ens trobem en un nou escenari", diu la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, i representant de l'Ajuntament al Consell d'Administració del Port, Janet Sanz, que ha demanat que el punt caigui de l'ordre del dia. De fet, creuen que no es podria tirar endavant de cap manera tal com està redactat perquè fa referència a un projecte antic. "Fa 72 hores que hem tingut accés a les noves informacions", ha apuntat Sanz. "¿Que sona millor si hi poses la identitat barcelonina? Sí, sona millor", ha afegit Sanz.

Mercè Conesa, presidenta del Port de Barcelona, ha celebrat "el canvi de posicionament" de l'Ajuntament i ha respost amb prudència: "Buscarem el consens però també la satisfacció de l'inversor [perquè no se'n vagi]". La concessió de l’Hermitage s’explicarà demà als consellers i es decidirà si es retira de l’ordre del dia després d’analitzar-ho. Conesa creu que "la situació ha pres un tomb important" després de la decisió del Liceu de poder fer activitat musical dins de l'Hermitage i recorda que l'Ajuntament "sempre té l'última paraula" perquè la decisió està condicionada a què l'Ajuntament faci un conveni amb el Port.

Tres idees sobre la taula

Mentre que Conesa només parla d'Hermitage i Liceu, l'Ajuntament manté també sobre la taula l'Urban Tech, una conjunció que "lliga perfectament" amb "l'esperit híbrid d'interacció entre disciplines" que, per a l'Ajuntament, quadra amb la ciutat del futur que imaginen i quadra també amb la proposta europea de la Nova Bauhaus, que comptaria amb finançament europeu. "Abans teníem una proposta que es limitava a obrir una franquícia, i ara tenim la possibilitat de combinar un ús expositiu amb l’òpera experimental i la formació", ha especificat Joan Subirats, que ha apuntat que això afegeix "capes" al projecte.

Per a la tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030 i Transició Digital, Laia Bonet, el nou projecte pot donar lloc a un "equipament cultural de referència". Admet que el nou projecte també té el suport ampli del teixit associatiu i econòmic de la ciutat. "S’ha fet molta feina en trenta dies. Hem avançat molt en molt poc temps, però no hem avançat prou per dir demà que ho certifiquem, i no hem de voler prescindir del màxim ingredient que dona solidesa a un projecte com aquest: el consens". Bonet ha tingut paraules d'agraïment als promotors que, segons ella, s'han "avingut a replantejar el projecte" i han destacat que la nova proposta tingui "actors barcelonins". "És un projecte que va en la bona línia, claríssimament, i pensem que pot acabar sent el desllorigador d'una situació que malauradament s'havia enquistat. Pot ser, a més, un revulsiu per a la zona", ha apuntat Bonet.

El consistori valora "positivament" que el Liceu vulgui participar en aquest debat, perquè creuen que "la fórmula d'èxit és incorporar la identitat barcelonina amb projectes culturals que vagin més enllà d'una disciplina", però a la vegada han assenyalat que no tot hi cabrà, en els metres quadrats de solar. Per tant, volen "més concreció", ha dit Sanz.

Repensar tot el port

A més, Sanz defensa que cal analitzar el conjunt perquè la zona sigui "un referent en arquitectura, sostenibilitat i formació". Ha detallat els futurs canvis d’usos de diferents equipaments existents al port i ha apuntat la disponibilitat de diverses parcel·les edificables.

Sanz ha insistit en l'"interès" del projecte European Urban Tech. Bonet ha insistit en les bones vibracions del nou projecte múltiple i ha lamentat que una "oportunitat s'havia acabat convertint en un problema". Caldrà veure si el Port de Barcelona accepta de nou l'endarreriment del projecte i continuen les negociacions o el Port tira pel dret i s'obre un estira-i-arronsa que podria acabar per la via judicial i amb un solar encallat durant anys.

stats