Arts escèniques
Cultura 20/07/2020

La Generalitat autoritza el Festival Grec, el de Pedralbes i el Cruïlla XXS

El Procicat està estudiant peticions de teatres com la Beckett i cinemes com el Verdi i la Filmoteca

i
Núria Juanico Llumà
3 min
La grada del Teatre Grec, habilitada per garantir la distància de seguretat entre espectadors i amb el públic amb mascareta

BarcelonaDesprés de 72 hores d’incertesa, la Generalitat ha donat llum verda aquest dilluns al Festival Grec, al Cruïlla XXS i al de Pedralbes. Segons ha confirmat a l'ARA la conselleria de Cultura, el Govern ha autoritzat els tres esdeveniments com a excepcions dins les restriccions pel coronavirus anunciades divendres de la setmana passada, que prohibeixen els espectacles culturals a Barcelona, 13 municipis metropolitans, el Segrià, la Noguera, Figueres i Vilafant. La decisió s’ha pres arran de les peticions fetes per l’Ajuntament de Barcelona per mantenir aquestes activitats i arriba després d’un cap de setmana insòlit. Tot i que fins ara no hi havia una autorització formal, els festivals i les sales de teatre i concerts han estat funcionant tant dissabte com diumenge sota l'empara del consistori, que s'ha basat en "un acord implícit" amb la Generalitat. Només van suspendre la programació les sales de cinema, La Perla 29 i les Nits del Fòrum.

El comitè tècnic del Procicat –l’òrgan de la Generalitat que gestiona les mesures per frenar la pandèmia– està estudiant una desena de peticions en l'àmbit cultural a Barcelona fetes en les últimes hores. Entre aquestes n'hi ha de teatres com la Beckett, la Puntual i el laboratori de creació Espai 104. També han demanat obrir els cinemes Verdi, Yelmo, Icaria, Girona i la Filmoteca. L'Ajuntament de Barcelona diu que també ha sol·licitat poder fer els concerts al Museu d'Història de Barcelona, els de Sala Barcelona, la programació de Barcelona Districte Cultural i el festival L'estiu, al pati! del districte de Nou Barris.

Perquè puguin tenir el vistiplau de la Generalitat, caldrà que totes les sales garanteixin la distància de seguretat interpersonal i l’ús de mascareta, les activitats tinguin hora concertada i es faci un registre de les dades de contacte dels assistents. El Procicat prioritzarà les peticions "que facilitin l'assistència de persones vulnerables als efectes del covid-19, pels efectes de la calor i d'acord amb les mesures que preveien els plans sectorials del sector de la cultura", com també "les activitats culturals temporals o extraordinàries quan es facin a l’aire lliure i en format assegut permanent". En tots els casos, l’Ajuntament haurà de fer un seguiment i control per garantir que es compleixen les mesures.

"Fer veure que la cultura és segura"

"Hem estat treballant tot el cap de setmana per fer veure a les persones que no ho acabaven de tenir clar que la cultura és segura", ha afirmat a l’ARA la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, que ha subratllat que "no hi ha hagut ni un sol contagi al sector cultural". La consellera ha explicat que han prioritzat el Festival Grec i el Cruïlla XXS perquè són els que tenien funcions programades per a aquest dilluns i ha afegit que "tot plegat és complicat i lent, no és fàcil". Vilallonga també ha destacat que treballaran perquè "si hi ha un altre brot, el sector cultural pugui ser considerat un sector segur".

El sector acusa el Govern d'"incoherència"

El sector cultural ha carregat contra la gestió del Govern dels últims dies i ha recordat que cap dels 140 brots actius de coronavirus a Catalunya té origen en un acte cultural. "¿Com es pot tancar tot un sector d'activitat que representa gairebé un 4% del PIB directe sense cap argument sòlid ni causa justificada? ¿Basant-se en quin dret, en quina llei? Qui respon dels danys causats?", es pregunten els representants catalans del sector de la música, l'editorial, les arts escèniques, l'audiovisual i les arts visuals en un comunicat conjunt. També diuen que el Govern ha donat una imatge "de desbordament, descontrol, incoherència i incapacitat per rectificar una norma totalment equivocada que ha fet un mal irreparable a un sector ja de per si molt damnificat".

Manifestants amb cartells de 'La cultura és segura' al davant del Teatre Grec

Un centenar de persones s'han sumat aquest dilluns a la crida dels representants del sector amb una concentració al davant del Teatre Grec. Sota el lema La cultura és segura, els manifestants han demanat que no es tanquin els teatres i les sales de concerts i han reivindicat que són espais en què es compleixen les mesures de seguretat imposades pel coronavirus.

stats