Música
Cultura 15/02/2013

Al Tall s'acomiada del públic barceloní amb un emocionant concert a L'Auditori

El grup valencià protagonitza una nit de celebració envoltat d'amics

Acn
3 min

BarcelonaEls valencians Al Tall han fet aquest dijous el seu últim concert a Barcelona, i un dels darrers recitals com a grup. Aquest any la històrica formació de folk posarà el punt i final a gairebé quatre dècades de trajectòria musical, i dijous va començar el seu comiat a Barcelona amb la sala gran de L'Auditori plena gairebé fins dalt. Va ser una nit històrica, carregada d'emoció però sense tristesa, tal com desitjava el grup. En aquest concert tan especial Al Tall va comptar amb la col·laboració de Miquel Gil, Isidor Marí, Jaume Arnella, Jordi Fàbregas, Titot, Xavi Sarrià, Jan Maria Carlotti, Jaume Ayats amb La Nova Euterpe i una colla de dolçainers dirigits de Pau Puig, entre altres convidats.

Formats l'any 1975 per Vicent Torrent, Manuel Miralles i Miquel Gil, amb un plantejament renovador de la música tradicional, Al Tall conforma un repertori fonamentalment de nova creació amb textos actuals i música que fusiona elements de diverses tradicions mediterrànies. Amb una trajectòria plena d'il·lusions, dificultats, alegries, esperances i realitats, el conjunt ha variat de formació, però actualment integren el grup Vicent Torrent, Manuel Miralles, Jordi Reig, Enric Banyuls, Xavier Ahuir, Robert Moreno, Maribel Crespo.

El conjunt valencià va anunciar la seva dissolució l'octubre del 2012. Després de quatre dècades d'existència, el grup entenia que "es donaven les circumstàncies per tancar el cicle", segons van explicar.

Però després de tant temps no podien marxar sense acomiadar-se del públic que els ha acompanyat durant la seva vida, i això és el que han fet a L'Auditori, amb un concert organitzat conjuntament pels festivals Tradicionàrius i Barnasants. La sala gran pràcticament s'ha omplert per acomiadar-los. Fidels a la seva filosofia i a la voluntat d'acabar amb un somriure, el concert ha estat més una festa, una celebració, que una cerimònia de comiat. Al Tall han ofert un concert, amb tot, emotiu, on han repassat els treballs i el repertori més significatiu de les diverses èpoques que han viscut, durant gairebé 40 anys.

La relació amb Barcelona

En arrancar el concert, Vicent Torrent ha pres la paraula. Després de recordar el motiu d'aquesta actuació, ha fet un al·legat a favor de Barcelona i ha manifestat el pes que ha tingut en la trajectòria del grup. Torrent ha demanat al públic: "Ajudeu-nos a tancar una porta que s'ha mantingut oberta els últims 38 anys i que hem travessat molt sovint: la porta d'aquesta ciutat".

"A Barcelona ens han passat totes les coses bones que poden passar-li a una companyia com la nostra", ha continuat el músic. "Aquí hem treballat a la gana, hem triomfat i hem après a ser qui som. Avui tancarem aquesta porta amb un filet d'enyorança recordant tota la felicitat que ens heu proporcionat, però sobretot amb la satisfacció d'haver fet amb el vostre ajut tot el que hem fet. Ens estimem Barcelona. Des d'aquesta ciutat és des d'on hem anat descobrint la verdadera dimensió de la nostra nació", ha reblat.

Són molts els amics, històrics i més recents, del grup que s'han sumat a la celebració. Començant pel cantautor valencià Miquel Gil, que va ser un dels fundadors del grup, la llista de convidats estava formada per Isidor Marí, Jaume Arnella, Jordi Fàbregas, Francesc Ribera Titot, Xavi Sarrià i Miquel Gironés d'Obrint Pas, Jan Maria Carlotti, Abdeljalil Kodsi, Jaume Ayats amb La Nova Euterpe, una colla de dolçainers dirigida de Pau Puig i una secció de vent amb Eladi Reinon.

Al Tall s'acomiada amb la convicció "d'haver estat fidel a les esperances" dipositades en el seu treball i al seu "compromís amb la música i la cultura del país", segons van expressar en l'anunci de la seva dissolució. El grup encapçalat per Vicent Torrent i Manolo Miralles se'n va "satisfet" d'haver assolit els seus objectius, "contribuint a despertar la consciència del país, a reivindicar la llengua i rescatar la nostra forma tradicional de fer música".

stats