Música
Cultura 29/03/2015

Els Amics de les Arts compleixen el "somni" de tocar a Londres

El grup diu que "segur que sortiran cançons" de l'experiència a la capital britànica i confessa que 'Els Ocells' es va inspirar en la seva última gira internacional a Alemanya

Acn
3 min
Imatge del concert dels Amics de les Arts a Londres / ACN

LondresEls Amics de les Arts han entusiasmat aquest dissabte a la nit el públic de l'O2 Islington de Londres en un concert en què Eduard Costa, Joan Enric Barceló, Dani Alegret i Ferran Piqué han complert el seu "somni" de tocar a la "meca de la música". El grup ha tancat a Londres una gira internacional per celebrar els seus 10 anys que els ha portat, també, a Dublín i Manchester. A Catalunya, bufaran les espelmes amb un projecte amb la Dream Big Band, però no volien deixar de celebrar-ho amb els fans a l'estranger. "Poder compartir l'aniversari amb la gent que està a fora i no pot venir em sembla una cosa molt bonica", assegura Dani Alegret.

"És un somni que tens des de molt petit, actuar a l'estranger amb la teva banda, i cantant en català, però el fet que sigui a Londres, on passen tantes coses en el món de la música, ens fa especial il·lusió", explica Joan Enric Barceló. Tocar a la capital britànica és "un privilegi", diu Alegret, afegint que hi ha arribat "amb l'embranzida de Dublín i Manchester", on han també han connectat molt amb el públic.

Els concerts d'Els Amics de les Arts a l'estranger són "diferents en molts sentits", explica Ferran Piqué, que destaca que només es poden tocar les cançons de l'últim disc, perquè hi ha catalans que són fora "des de fa 4 anys" o més temps i potser recorden molt més els clàssics de la banda.

Improvisació per culpa de problemes tècnics

A Londres, han obert amb un dels temes estrella del nou disc 'Ja no ens passa', però també han tocat algunes de les seves peces més conegudes com 'Jean-Luc' o '4-3-3', que han fet cantar i ballar al públic, principalment català. També han sonat 'Armengol', 'El Mite de Prometeu' o la paternal 'Miracles'. Per un problema amb el piano tot just havien començat els Amics han improvisat i han fet en acústic, a tocar del públic, 'L'home que treballa fent de gos'.

Piqué destaca "l'ambient" que es crea amb el públic i entre els Amics en aquest tipus de concerts, amb "audiències més reduïdes" que aconsegueixen connectar amb els artistes, que porten dies vivint junts tot tipus d'experiències.

Conscients que la majoria dels assistents són catalans que fa anys que viuen a fora, Els Amics de les Arts han acabat el concert amb 'Louisana i els camps de cotó', una cançó sobre un noi que va marxar de casa fa anys a l'estranger i escriu a la família i l'animada 'Tren transiberià'.

Els projectes d'Els Amics

Piqué confessa que aquest 2015, quan la banda celebra el seu 10è aniversari, és "un any estrany" perquè normalment després de les gires s'aturen per "posar la màquina del procés creatiu en marxa" però aquest cop seguiran als escenaris amb la Big Band. Amb tot, no volen decebre els fans i en breu trauran un EP amb dues noves cançons, 'La taula petita' i 'Els amics s'ajuden amb tot', una "bona manera de celebrar els 10 anys". Un cop acabada la gira, després de l'estiu, es tancaran per preparar el seu nou treball, que no descarten que inclogui experiències de Londres.

"De l'últim cop que vam marxar fora tots quatre en va sortir 'Els Ocells'", confessa Dani Alegret. "Acabes escrivint i composant del que veus, i aquesta vivència ens l'emportem i segur que en surten cançons", afegeix. Piqué hi coincideix: "Els Ocells ningú sap que va sortir d'Alemanya, però a nosaltres ens porta allà". Joan Enric Barceló, l'Amic que porta la iniciativa en matèria de lletres, destaca que el grup ha evolucionat amb el darrer treball, perquè "les coses maques ja s'havien dit" i ha explorat sentiments com la maduresa, la paternitat o fins i tot la ràbia que es palpa a 'El Mite de Prometeu'.

"Sempre acabes parlant més o menys de les relacions humanes, però busques maneres diferents, nous punts de vista", remarca Piqué, que explica que Barceló té idees i els "convenç" per fer-les cançó. I a vegades, surten "d'una lectura, d'una pel·lícula...o d'un viatge a Londres!"

stats