Òpera
Cultura 26/10/2021

‘Andrómeda encadenada’, una òpera 'techno' de butxaca

El Petit Palau acull l'estrena mundial de l'obra d'Agustí Charles

2 min
Un assaig de l'òpera 'Andrómeda encadenada'

BarcelonaEl compositor Agustí Charles sempre s’ha interessat per l’electrònica, la robòtica i la programació per anar “més enllà de la partitura”. A més, ha creat instruments de “codi obert” construïts amb sistemes de computació Arduino com l’ePad-Wood que fa servir a Andrómeda encadenada, una òpera en un acte per a soprano (María Hinojosa), violí amplificat (Marc Charles), arpa (Esther Pinyol), percussió i, efectivament, electrònica en viu. L’obra, amb llibret de Marc Rosich i direcció musical de José Rafael Pascual-Vilaplana, és una producció d’Òpera de Butxaca & Nova Creació i s’estrena aquest dijous al Petit Palau de la Música (20 h) coincidint amb la celebració de l’AI Òpera IA, unes jornades de debat per a professionals sobre els usos de les noves tecnologies en l’àmbit de la creació d’òpera contemporània. AI Òpera IA compta amb la col·laboració de la Fundació SGAE, el Sónar i el festival AI and Music.

 “A Andrómeda encadenada no hi ha intel·ligència artificial”, diu Charles. El que sí que hi ha és tecnologia electrònica aplicada. Per exemple, la soprano María Hinojosa, a més de cantar, portarà dos giroscopis en uns braçalets perquè el moviment dels braços modifiqui el so que processarà el mateix Charles des de l’escenari. “No hi ha atzar, perquè els moviments estan coreografiats”, diu el compositor, i ho confirma el director d’escena, Jordi Pérez Solé.

Andrómeda encadenada neix d’un poemari de l’escriptora basca Fátima Frutos que capgira el mite grec des del feminisme i amb “una poesia sense misericòrdia”, diu Charles. El compositor manresà feia temps que volia fer una obra sobre Andròmeda, “un personatge polièdric”, per “explicar la dona d’avui dia”. “Miraculosament vaig trobar el poema de Fátima Bustos”, recorda. Primer un missatge i després una trucada de telèfon van obrir un projecte que va rebre el suport de les Beques Premis Barcelona 2020 de l’Ajuntament de Barcelona.

stats