Cultura 13/01/2012

The Velvet Underground demanda la fundació Warhol per drets d'autor

El llegendari grup de rock i els responsables del llegat del pare del 'pop art' s'enfronten pels drets d'imatge de la portada del disc 'The Velvet Underground and Nico'

Efe
2 min
La mítica portada del plàtan que Warhol va dissenyar per a The Velvet Underground

Nova YorkThe Velvet Underground ha interposat una demanda contra la fundació d'Andy Warhol per l'ús comercial de la simbòlica imatge d'un plàtan que el pare del pop art va dissenyar per al seu primer àlbum. La fundació, creada després de la mort de l'artista el 1987, ha explotat aquesta imatge i ha permès que s'utilitzi per a la venda de diversos accessoris, com ara bosses o fundes de telèfons mòbils, segons la demanda que es pot veure avui als registres electrònics del sistema judicial nord-americà. Els creadors del grup, Lou Reed i John Cale, afirmen que la fundació està induint el públic a l'error de fer-los pensar que The Velvet Underground "patrocina o aprova" aquests productes, i denuncien que la fundació ha continuat aquestes activitats tot i les "repetides peticions per escrit en què demanava que ho aturés".

Warhol va patrocinar la banda durant anys, i el 1966 va dissenyar la portada del seu primer disc, The Velvet Underground and Nico. La banda assegura que tot i que ningú va registrar mai els drets d'autor de la imatge, aquest logotip sempre s'ha identificat amb la banda, i aquesta ho ha explotat de manera "exclusiva, contínua i ininterrompuda durant els últims 25 anys". "El disseny del plàtan és un element significatiu del màrqueting de The Velvet Underground", afegeix la querella, que detalla que el 1995 el grup va qualificar de manera "expressa" aquest logo com la seva marca, mentre que el 2001 va arribar a un acord amb Absolut Vodka per a l'elaboració d'una línia d'ampolles amb aquesta imatge sota el nom d'"Absolut Underground".

"El públic, i en particular la gent que escolta rock, reconeix immediatament el disseny del plàtan com el símbol de The Velvet Underground", es pot llegir també a la demanda, que vol que la fundació faci una declaració judicial en què asseguri que no té drets d'autor sobre la imatge. D'aquesta manera, la fundació no podria usar la imatge per vendre productes. El document assenyala, a més, que Warhol va elaborar el dibuix a partir d'un anunci de domini públic, així que la fundació no pot afirmar que té els drets sobre la imatge. Per últim, la demanda recull que les obres de l'artista que posseeix la fundació d'Andy Warhol podrien generar uns drets d'imatge de 120 milions de dòlars i que guanya més de 2,5 milions de dòlars l'any amb l'explotació d'aquestes obres, de manera que "sembla que no tenen cap necessitat econòmica per incloure el disseny del plàtan".

stats