Cas Sixena
Cultura 10/12/2017

Àngel Ros té "esperances que no es faci el trasllat" de les obres a Sixena

El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, defensa el dret a manifestar-se pacíficament

Acn
4 min
Fragments del Retaule de Santa Anna procedents del Monestir de Sixena, exposats al Museu de Lleida.

LleidaEl director del Museu de Lleida, Josep Giralt, ha defensat en una entrevista al programa 'Via lliure' de RAC1 el dret a manifestar-se pacíficament contra el trasllat a l'Aragó de les obres del monestir de Sixena fixat pel jutge d'Osca per a aquest dilluns, 11 de desembre. Giralt s'ha referit així a una convocatòria anònima que s'ha estès per les xarxes socials amb el suport de la CUP i els Comitès de Defensa de la República que convida a trobar-se a les 07.30 h davant del museu per "fer un cafè".

El director del museu ha recordat que, si no ho atura cap recurs, serà "la primera vegada a la història" que es fa una operació d'aquestes característiques per l'execució provisional d'una sentència, i el malestar que això provoca "s'ha de poder expressar" sempre que es faci de forma "correcta i civilitzada". També a RAC1 han entrevistat l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, que ha assegurat que veu un "petit marge" perquè s'accepti algun dels recursos presentats pel Consorci del Museu de Lleida i les institucions que en formen part (Generalitat, Paeria i Diputació de Lleida) i aquest dilluns al matí s'aturi l'entrega de les peces.

Giralt ha insistit que ell és el responsable del que passi dins l'equipament, però fora "l'espai públic el pot utilitzar la gent de la manera que li sembli més oportuna". "Nosaltres hem de procurar que dins el museu les coses es facin correctament, i si a fora hi ha persones que es volen manifestar pacíficament, tenen tot el dret a fer-ho", ha dit.

"Si truca a la porta la policia amb una ordre judicial, algú es pensa que no els obrirem?"

D'altra banda, Giralt ha reiterat que l'operatiu està a punt per si finalment la policia judicial es presenta per recollir les 44 obres del monestir de Sixena, i ha qualificat "d'invenció" del jutge d'instrucció número 1 d'Osca l'argument de la providència que va signar dijous en què assegura que els responsables del museu s'havien negat a col·laborar. Justament per aquest motiu el magistrat autoritza la Guàrdia Civil a entrar al Museu de Lleida "fins i tot" per "la força" per endur-se els béns. El director del museu ha assegurat que, independentment de si aquest dilluns està obert al públic, a l'edifici hi ha persones que hi treballen de les 08.00 a 15.00 h i que hi ha vigilància les 24 hores. "Si truca a la porta la policia amb una ordre judicial, algú es pensa que no els obrirem?", s'ha preguntat. I s'ha mostrat molt indignat pel fet que s'hagi autoritzat l'ús de la força: "Què vol dir, que vindran amb un mall a trencar les portes del museu? ¿Això és una resolució judicial o és una altra cosa?", ha etzibat.

El director del Museu de Lleida no perd l'esperança que algun dels recursos presentats pugui aturar el trasllat, però si no és així la prioritat és "procurar que el moviment de les peces es faci de forma curosa", i també exigir que al punt de destí, el monestir de Sixena, els béns disposin de les mateixes condicions de conservació preventiva que han tingut a Lleida.

Per la seva banda, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha afirmat que té "esperances que no es faci el trasllat" perquè confia que aquest dilluns al matí s'accepti almenys un dels quatre recursos presentats per les institucions catalanes. Segons Ros, són "recursos molt fonamentats" i, per tant, "hi ha un petit marge" perquè n'hi hagi algun que prosperi i s'eviti un trasllat que "seria una bestiesa". "Parlem d'una execució cautelar abans d'una sentència ferma. Això només es podria fer si hi hagués un risc per als béns que cal protegir, i aquest risc no hi és", ha insistit.

El paer en cap, del PSC, ha tornat a lamentar que l'entrega de les obres de Sixena es justifiqui per un "mal ús de l'article 155", que "només hauria de servir per restablir la legalitat estatutària i constitucional i no per incidir en contenciosos entre administracions". Els partits contraris al 155 han recriminat a l'alcalde socialista de Lleida que el PSC donés suport a la mesura i que això hagi tingut conseqüències directes sobre el litigi de Sixena. Ros, però, s'ha defensat assegurant que ningú s'hauria pogut imaginar que l'aplicació del polèmic article de la Constitució tindria aquesta "segona derivada".

En aquesta mateixa línia s'ha expressat en un acte de campanya del PSC a Lleida. Després de defensar la intervenció de l'autonomia per "restablir l'ordre constitucional i estatutari a Espanya", el també president dels socialistes ha deixat clar que "el 155 no pot servir per resoldre els plets entre administracions o entre administracions o particulars", i ha citat una carta que ell mateix ha publicat aquest diumenge titulada "L'art sacre no ha de ser objecte del 155".

Ros també ha assegurat que no ha parlat d'aquest litigi amb el president socialista aragonès, Javier Lambán, amb qui ha admès que no té "una relació fluida". També ha lamentat que autoritats aragoneses barregin el cas de Sixena amb el de la resta d'obres d'art de la Franja que reclama l'Aragó i que, al seu entendre, "són casos diferents".

La plataforma Sijena Sí fa una crida a rebre les peces al monestir

Des de l'Aragó, la plataforma Sijena Sí ha emès aquest diumenge un comunicat en què fa una crida a rebre les peces al mateix monestir, tot i que encara no s'ha concretat cap hora d'arribada si finament s'executa el trasllat. Asseguren que a l'acte de rebuda també es reivindicarà el "retorn" de les pintures murals de Sixena que hi ha al MNAC, així com les més de cent peces d'art de parròquies de la Franja que reclamen el bisbat de Barbastre-Montsó i els ajuntaments de Berbegal, el Tormillo i Peralta de Alcofea.

En el comunicat, la plataforma "aplaudeix" que el jutge d'Osca hagi "enviat la policia judicial a complir la sentència" i els autoritzi a fer-ho "per la força" per culpa, asseguren, de la "nul·la col·laboració dels funcionaris del Museu de Lleida". L'entitat demana a la ciutadania que doni suport a l'entrega de les peces de Sixena "davant l'intent de convertir aquest conflicte en un enfrontament artificial entre l'Aragó i Catalunya".

stats