Cultura
Cultura 23/09/2012

L'actriu Ángela Molina i els productors Jaime Camino i Kike Mora, últims premis Terenci Moix

Els escriptors Maruja Torres, Sami Nahïr i Perejaume han guanyat els premis en les categories de cròniques, assaig i poesia d'aquesta edició dels premis. S'ha reconegut també les trajectòries de Juliette Gréco i Javier Marías

Ara / Acn
2 min
L'actriu Ángela Molina

BarcelonaEls productors Kike Mora i Jaime Camino i l'actriu Ángela Molina han estat guardonats amb el Premi Internacional Terenci Moix 2012. L'aragonès Kike Mora, fundador de Rosella Films, ha rebut el premi Cinematografia per la brillant direcció de la producció de la pel·lícula 'De tu ventana a la mía'. El jurat considera que la seva productora planteja un cinema visualment modern i arriscat. El productor i director cinematogràfic, representant de l'Escola de Barcelona, Jaime Camino, ha obtingut el premi per la seva trajectòria cinematogràfica en l'especialitat tècnica per la seva filmografia i la seva obstinació a demostrar que es pot fer un cinema internacional des de la perifèria. Camino ha aconseguit relatar la memòria històrica oculta catalana i recuperar actors de la talla de Vittorio Gasmman en una de les últimes pel·lícules.

Per la seva banda, l'actriu madrilenya, Ángela Molina, ha estat guardonada amb el premi per la seva trajectòria cinematogràfica en l'especialitat artística. Molina, que va arribar als braços d'Almodóvar de la mà d'un ball per a Luis Buñuel, ha estat premiada per la llarga filmografia d'una estrella que no ha volgut ser-ho i que ha aportat el seu segell personal a papers principals i secundaris, a directors de renom i a joves novells, amb igual força i dignitat, pel seu esperit tenaçment lliure i en record al cognom de la saga que des d'ell representa.

Perejaume, premi de poesia per 'Pagèsiques'

La periodista i escriptora Maruja Torres ha estat premiada en la categoria de les cròniques, Sami Nahïr s'ha endut el premi en la categoria de l'assaig per 'La lección tunecina', el premi Poesia se l'ha endut Perejaume per 'Pagèsiques' i el premi Ficció ha estat per Laurent Binet per 'HHhH' i. El novel·lista Javier Marías ha estat premiat per la seva trajectòria literària.

Dijous 27 de setembre, lliurament dels premis

En l'apartat musical, la cantant Silvia Pérez Cruz ha estat guardonada amb el premi Músiques pel seu concert al Liceu 11.07.11, i primer treball en solitari '11 novembre' i cantant i actriu francesa Juliette Gréco ha estat guardonada per la seva trajectòria.

Wajdi Mouawad ha guanyat l'Arts Escèniques per la seva obra 'Incendis', segons el muntatge estrenat al Teatre Romea, i Tamara Rojo, la primera ballarina del London Royal Balle, s'ha emportat el premi a la trajectòria de l'apartat d'arts escèniques. Finalment, el premi especial del jurat ha recaigut a Gonzalo Suárez, director de cinema, guionista i escriptor.

Els premis es lliuraran el proper dijous a la tarda al Palau de la música on intenvindran com a mestres de cerimònies dels actors Enric Majó i Natalia Menéndez, actualment directora del Festival de Teatre Clàssic d'Almagro.

stats