Arts escèniques
Cultura 08/09/2021

Anna Giribet, directora artística de FiraTàrrega: "Faria un gran monument al públic"

La 40a edició de la fira d'arts de carrer comença aquest dijous i oferirà 50 espectacles

2 min
La directora artística de Fira Tàrrega, Anna Giribet

BarcelonaAnna Giribet (Vilanova de Bellpuig, 1981) ha fet tota una cursa de fons professional en només tres anys: va assumir la direcció artística de FiraTàrrega el 2019, l’any passat es va veure obligada a cancel·lar-la en el format habitual pel covid i aquest dijous n’arrenca una nova edició, la quarantena, marcada encara les restriccions de la pandèmia. “Adaptar-nos a la situació de pandèmia ha sigut un repte de gestió cultural, i la gran dificultat ha sigut adaptar les funcions de carrer a les actuals limitacions”, afirma Giribet.

La nova edició de la fira se celebra en una situació encara fràgil. “El sector està tocadíssim, perquè va caure la demanda d’exhibició i perquè a nivell creatiu moltes companyies s’han hagut adaptar i hi ha hagut unes altres propostes que no han pogut fer-ho”, adverteix Giribet, que ha hagut d’adaptar el desplegament del seu projecte artístic al ritme de la pandèmia. Semblava que les arts de carrer, que són intrínsecament participatives, se salvarien de les restriccions, però finalment no va ser així. “Aquest carrer que ens ha marcat la pandèmia és fals; els públics estan gairebé emmordassats i sense poder-se moure ni interactuar. S’han pogut celebrar festes populars i actes populars, però estem cansats de no poder-nos moure”, lamenta.

L’èxit dels recintes perimetrats

Aquesta edició de FiraTàrrega tindrà 50 espectacles, vuit més que el 2019, perquè hi havia propostes compromeses del 2020, i per no deixar passar de llarg les novetats. 18 dels espectacles seran estrenes. La proposta de concentrar les arts de carrer en recintes tancats, anomenats “ciutats perimetrades”, amb entrades de pagament d’entre dos i cinc euros, ha funcionat, i s’han omplert entre el 80% i el 90% dels aforaments. “Faria un gran monument al públic, perquè en tot moment ha reaccionat positivament”, diu Giribet. Pel que fa a la línia artística, un any més es podran veure espectacles d'abast humà sobre qüestions com els drames migratoris, els discursos d'odi i la diversitat dels cossos. També adverteix dels efectes creatius d’aquestes restriccions, i, per poder mantenir encesa una flama de la fira com era abans del covid, van encarregar un espectacle amb més llibertats a la companyia Indi Gest els usuaris del qual decideixen el lloc, que pot ser fora de Tàrrega, i el moment per fer-lo. Sí que cal que cada espectador disposi d’un smartphone amb auriculars i es descarregui un àudio. Giribet desitja que tot sigui més senzill el 2022. “Esperem que com a mínim les mesures es relaxin a l’espai públic i puguem recuperar la llibertat dels públics i fer servir les places lliurement”, diu.

Malgrat la dificultat de les circumstàncies dels últims anys, Giribet assegura que també s’ha pres la pandèmia com una “oportunitat” per repensar la fira i treure’n alguna cosa positiva. “Aquesta sacsejada ens ha fet mirar territorialment més enllà de la ciutat, i això crec que donarà fruits”, conclou. Precisament, 36 municipis catalans i de la resta de l’Estat han participat en el Circuit Nòmada que va idear l’any passat i que segueix en funcionament fins a l’octubre.

stats