'12 anys d'esclavitud' i 'Gravity', guanyadores dels Oscars

La pel·lícula de Steve McQueen obté el premi al millor film i dues estatuetes més, però la d'Alfonso Cuarón s'endú set guardons, incloent-hi el de millor director

Llegeix aquí la crònica 'Minut a minut' de la cerimònia

Els Oscars 2014, en imatges

Una pel·lícula ha guanyat el premi més important, però l'altra n'ha guanyat més, incloent-hi el de millor direcció. Així s'ha repartit aquest any la victòria als Oscars.

'12 anys d'esclavitud' ha estat triat el millor film i també ha aconseguit el premi al millor guió adaptat i el guardó per a la millor actriu de repartiment, Lupita Nyong'o, el descobriment de l'any. En total, tres premis i tots tres importants.

Però 'Gravity' no s'ha quedat enrere, perquè Alfonso Cuarón ha obtingut el reconeixement com a millor director i sis premis més han anat a parar a aquesta pel·lícula, de la qual ell també és un dels productors: efectes visuals, muntatge, fotografia, banda sonora original, muntatge de so i mescla de so.

Els premis als actors protagonistes, per a altres títols
Els premis que no han aconseguit cap de les dues pel·lícules que es poden considerar triomfadores, però, són els que reconeixen els actors protagonistes, fet que resta brillantor a la victòria.

El guardó de millor actriu principal ha estat per a Cate Blanchett, per 'Blue Jasmine', i aquest ha estat l'únic premi per al film de Woody Allen, que també estava nominat en la categoria de millor actriu de repartiment (Sally Hawkins) i al millor guió original.

I els actors premiats han estat tots dos 'Dallas Buyers Club': l'actor de repartiment Jared Leto ¡ el protagonista, Matthew McConaughey.

D'aquesta manera, McConaughey derrota, amb 'Dallas Buyers Club', Leonardo DiCaprio, amb el qual, irònicament, comparteix com a secundari una de les escenes estel·lars d''El lobo de Wall Street', per la qual l'actor de 'Titànic' aspirava ser premiat com a millor intèrpret d'un paper protagonista masculí.


El nou Matthew McConaughey triomfa

El guardó d'aquesta nit representa la culminació del procés dels últims temps amb què McConaughey s'ha esforçat per fer girar la seva carrera i la seva imatge com un mitjó, per passar de ser un actor guapo que feia pel·lícules insubstancials a ser un intèrpret respectat. Per aconseguir-ho, es va haver d'aprimar més de vint quilos per rodar 'Dallas Buyers Club', en què interpreta un malalt de sida que porta medicaments de Mèxic cap als Estats Units. Un dels personatges amb qui tracta és un transsexual interpretat per Jared Leto. Ara tots dos tenen una estatueta daurada. El film encara no s'ha estrenat a Catalunya i aquests dos guardons, més el de maquillatge, que també ha estat per a la mateixa pel·lícula, seran una empenta considerable a la taquilla.

La gran derrotada

Tot i que no hi ha hagut cap pel·lícula que hagi arrasat –ha estat, per exemple, una edició d'aquelles en què el director del millor film no és triat el millor director– sí que hi ha dues guanyadores clares, però també una gran derrotada: 'La gran estafa americana', que tenia 10 nominacions i no ha aconseguit cap premi.

La llista dels principals guardonats:

- Millor pel·lícula: '12 anys d'esclavitud'

- Millor actor principal: Matthew McConaughey per 'Dallas Buyers Club'

- Millor actriu principal: Cate Blanchett per 'Blue Jasmine'

- Millor director: Alfonso Cuaron per 'Gravity'

- Millor actor de repartiment: Jared Leto per 'Dallas Buyers Club'

- Millor actriu de repartiment: Lupita Nyong'o per '12 anys d'esclavitud'

- Millor guió adaptat: '12 anys d'esclavitud'

- Millor guió original: 'Her'

- Millor pel·lícula en llengua estrangera: 'La grande bellezza'

- Millor pel·lícula d'animació: 'Frozen'

- Millor documental: 'A 20 pasos de la fama'

- Millor cançó original: 'Let it Go' ('Frozen')

- Millor banda sonora original: 'Gravity'

- Millor vestuari: 'El gran Gatsby'

- Millor fotografia: 'Gravity'

- Millor maquillatge i perruqueria: 'Dallas Buyers Club'

- Millors efectes visuals: 'Gravity'