Biennal de Venècia
Cultura Arquitectura 21/09/2022

El sindicat de manters representarà l'arquitectura catalana a la pròxima Biennal de Venècia

El projecte 'Seguint el peix' abordarà temes com "els trànsits migratoris i la privatització de l’espai públic"

2 min
D’esquerra a dreta: Francesc Pla, Daniel Cid i Eva Serrats, de Leve Productora, Abdulay Seck (Papalaye) i Lamine Sarr, de Top Manta (Sindicat Popular de Venedors Ambulants)

BarcelonaEl Sindicat Popular de Venedors Ambulants, més conegut popularment com Top Manta, i Leve Productora s'han imposat en el concurs convocat per l'Institut Ramon Llull i representaran Catalunya i les Illes Balears dins els eventi collaterali de la 18a Biennal d'Arquitectura de Venècia del 2023, segons ha fet públic aquest matí el Llull amb un comunicat. El projecte guanyador porta per títol Seguint el peix i abordarà, a través de la visió dels manters, temes com "els trànsits migratoris, la privatització de l’espai públic, el feminisme, la lluita antiracista i la sostenibilitat alimentària". Es tracta d’un treball conjunt "entre l’activisme antiracista i l’arquitectura, a la recerca de pistes per al futur de les ciutats", diu també el comunicat. La Biennal se celebrarà del 20 de maig al 23 de novembre i tindrà Àfrica com a protagonista. “Hi ha un lloc en aquest planeta on tots aquests conceptes d’igualtat, raça, esperança i por convergeixen i s’uneixen: Àfrica", argumenta Lesley Lokko, la directora artística de la Biennal. "A nivell antropològic, tots som africans. I el que passa a l'Àfrica ens passa a tots”.

El jurat ha triat aquest projecte "no només perquè formula, en format expositiu, l’arquitectura com a projecte de producció social, sinó també perquè és un projecte de transformació i reivindicació del dret a la ciutat per a tothom", diu l'acta. "La proposta esborra la divisió entre comissariat i participants, ja que és un treball col·lectiu en la seva conceptualització, procés i formalització. La proposta posarà a l’abast metodologies, coneixements compartits i lluites ecosocials comunes tant a l’espai físic de l’exposició a Venècia com altres espais com ara la web i publicacions d’accés obert en català, anglès, italià i wòlof", diu també el text. També posen en relleu "la valentia, la contundència i la qualitat de la proposta".

La presidenta del comitè d’experts ha estat Eva Franch i Gilabert, arquitecta i codirectora artística de Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona, i els vocals han estat Guim Costa i Calsamiglia, degà electe del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i Inés de la Rivera Marinel·lo, vocal de recerca, educació i universitats del COAC, amb un únic vot, Elvira Dyangani Ose, directora del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Jaume Mayol, arquitecte i codirector de TEd’A arquitectes, Olga Subirós, arquitecta i comissària de l’exposició catalana a la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2021 (Air/Aria/Aire) i, amb veu però sense vot, Maria Lladó, directora de l’àrea de creació del Llull.

stats