Literatura
Cultura 06/04/2016

Arrenca la tercera edició del Mot, centrada en els 'biopics' literaris

El festival se celebra a Girona i Olot del 7 al 16 d'abril i portarà escriptors com Amélie Nothomb, Mia Couto, Jordi Puntí, Javier Cercas, Maria Barbal i John Banville

2 min
Amélie Nothomb

Barcelona"No tenim una paraula per designar en literatura allò que en cinema n'hi diem el 'biopic'. Crear personatges és construir vides –comenta Mita Casacuberta, comissària del tercer festival Mot, que se celebrarà a Girona i Olot entre el 7 i el 16 d'abril–. Aquesta vegada hem decidit focalitzar el festival en el que són unes vides documentables que han existit d'una manera o d'una altra. Integren un material que ha passat pel sedàs de la memòria, la vivència i la creació". Sota el lema 'Vides escrites, escriure vides', el Mot explorarà els processos creatius que hi ha darrere les biografies literàries, unes vides novel·lades que passaran per uns quaranta autors, entre els quals hi ha Mia Couto, Amélie Nothomb, Jordi Puntí, Javier Cercas, Maria Barbal i John Banville.

"La llista d'autors abarca temes molt diversos, que giren de vegades al voltant de tòpics com el fet d'escriure de mares o pares, que encara que s'hagi fet durant molt de temps continua sent una necessitat per part dels autors", continua Casacuberta. En relació als pares parlaran Luis Landero, José Antonio Garriga Vela i Vicenç Villatoro (Girona, 9 d'abril, 18 h). Imma Monsó, Najat el Hachmi i Stefanie Kremser conversaran sobre les novel·les que han escrit parlant de les seves mares (Girona, 9 d'abril, 20 h). "Una altra sessió destacada és escriure sobre impostors. En aquest cas la sessió estarà protagonitzada per Javier Cercas i Maria Barbal –diu la comissària–. El 2014 tots dos van coincidir a escriure llibres al voltant de la figura d'Enric Marco". L'acte de Cercas i Barbal serà a Olot el dissabte 16 d'abril, a les 18 h, i serà seguit d'una conversa entre l'escriptor moçambiquès més traduït de l'actualitat, Mia Couto, i el periodista de l'Ara Jordi Nopca.

Vides rebels i dones silencioses

El tercer Mot arrencarà a Girona aquest dijous amb un diàleg entre Jordi Puntí i Albert Forns (18.30 h) i una segona sessió entre Amélie Nothomb i Mita Casacuberta. John Banville paralarà de 'Vides rebels' amb Nuria Barrios (Girona, 8 d'abril, 20 h) i Juan José Millás i Monika Zgustovà conversaran sobre les dones silencioses que apareixen als seus últims llibres (Olot, 15 d'abril, 20 h). "Entre les activitats singulars hi ha la del 'Ver-mot', que reuneix a creadors que han escrit sobre un mateix tema, en aquest cas sobre Picasso i Jacint Verdaguer, en un ambient distès i festiu", conclou Casacuberta, que l'any vinent continuarà encarregant-se del comissariat del festival. En la sessió de Picasso participaran David Cirici, José Antonio Garriga Vela, Toni Orensanz i Josep Pastells (Girona, 9 d'abril, 12 h) i la de Verdaguer comptarà amb la presència d'Andreu Carranza, Enric Casasses, Narcís Comadira i Miquel de Palol.

La primera edició del Mot es va celebrar el 2014 –sempre combinant la programació entre Girona i Olot– i es va centrar en la literatura fantàstica. La segona va ser l'any passat i va girar al voltant de la idea d'escriure sobre ciutats. Hi van participar al voltant de 3.000 persones, i l'organització espera repetir la xifra enguany.

stats