FRIDAY I’M IN LOVE
Cultura 30/05/2019

Arriba la Santako School of Rock

Santa Coloma de Gramenet serà la ciutat més rockera de Catalunya aquest estiu: just després del Rock Fest, hi arriba una escola de rock sota el paraigua d’Els Juliols de la UB

i
Borja Duñó
3 min
Jack Black va protagonitzar Escola de rock, de Richard Linklater.

“Santa Coloma de Gramenet és una ciutat amb molta tradició rockera”, assegura la promotora i periodista musical Alicia Rodríguez. Ella és gramenenca de tota la vida i sempre que pot ho expressa amb orgull. Ara organitza la Santako School of Rock juntament Rafael Llorach. És una iniciativa que neix sota el paraigua dels cursos d’estiu de la Universitat de Barcelona Els Juliols, amb suport de l’Ajuntament de Santa Coloma i que es farà a Can Sisteré, del 8 al 12 de juliol. Dies abans, el Parc de Can Zam acull el Rock Fest, cita ineludible per als amants de les guitarres amplificades al màxim, plena de noms clàssics com Def Leppard, ZZ Top, Saxon o Dream Theater. Durant els dies de festival, segur que pots saludar la gent fent el símbol de les banyes amb els dits.

A Santa Coloma hi ha un campus de la Universitat de Barcelona, però a priori no té res a veure amb la música, ni el rock, ni res que s’hi assembli. En realitat està dedicat a l’alimentació i Rafael Llorach n’és professor. “Ell és qui em va trucar per organitzar-ho, perquè és supermelòman”, diu Rodríguez. De fet, el professor Llorach hi farà una xerrada sobre rock i gastronomia. “D’una banda, hi ha una part més anecdòtica, com la presència del menjar en portades de discos, i, de l’altra, explicarà com cada vegada més els xefs de restaurants i hotels demanen assessorament sobre quina música és més adient per a cada tipus de menjar, fins i tot hi ha estudis sobre com la música pot condicionar les qualitats dels aliments”, explica Rodríguez.

El títol de les jornades fa referència a Escola de rock, la pel·lícula de Richard Linklater en què un guitarrista en hores baixes (Jack Black) es fa passar per mestre i acaba muntant un grup de rock infantil a l’escola. També recorda el centre al qual són enviats els membres de Yo La Tengo al clip de Sugarcube perquè aprenguin a vestir, actuar i comportar-se com estrelles del rock, però, de moment, en aquesta primera edició no hi haurà tallers ni demostracions pràctiques. Serà més aviat una aproximació “social i cultural” al fenomen del rock, en què participaran periodistes, escriptors, músics i persones relacionades amb la indústria. Hi serà, per exemple, Carlos Zanón per parlar de rock i literatura. També hi seran el guitarrista de Loquillo Igor Paskual -“una de les persones que més en saben sobre glam”, segons Rodríguez-, la periodista i escriptora Nuria Torreblanca, el músic de jazz Marc Ayza i el periodista Mariskal Romero. Tampoc hi faltarà gent de Santa Coloma, com la periodista Anabel Vélez, autora de Mujeres del rock, o Kristina Vega, cantant del grup de heavy metal Born in Exile. “Ella demostra que això que el rock és una cosa d’homes s’està desdibuixant una mica, les dones practiquen tota mena d’estils”, afegeix.

El curs està adreçat a persones de totes les edats i no cal cap tipus de formació prèvia ni conèixer necessàriament la matèria. “Volem que sigui un curs obert a tot tipus de gent amb curiositat -assegura- i els professors tenen prou bagatge per aportar experiències vitals, no serà una enumeració d’èpoques i estils”. Hi ha, per una banda, la voluntat de destacar la rellevància social i cultural d’un tipus de música que sovint queda oblidat en l’univers acadèmic i, de l’altra, la necessitat de dignificar un àmbit que sovint ha patit una manca de consideració social. “És una professió que ha estat molt desprestigiada”, es queixa Rodríguez. “No hi ha una base educativa que hagi tractat bé la música popular i sembla que siguin quatre hippies rascant una guitarra perquè no volen treballar, però és un moviment amb una gran significació social”, rebla.

Entre xerrades i taules rodones, hi haurà més d’una trentena de ponents, i també una exposició de fotografia. A més, es concediran quinze beques que cobriran l’import íntegre de la matrícula per a persones que no la puguin pagar, i un detall important per als barcelonins: “Can Sisteré és al costat de la parada de metro de Santa Coloma”, recorda Rodríguez. Santako pot ser rockera, però no és el Far West.

stats