Teatre

"Quan arribes als 40 sembla que comenci el teu camí cap a la invisibilitat"

Mar Ulldemolins i David Verdaguer protagonitzen 'Començar', de David Eldridge, a La Villarroel

2 min
David Verdaguer i Mar Ulldemolins a 'Començar'

BarcelonaSom al pis de la Laura, que ha fet una festa per estrenar-lo. Els convidats van marxant, fins que només en queda un, el Dani. La Laura i ell no es coneixen, però tenen 90 minuts al davant. Aquest és el punt de partida de Començar, una "comèdia divertida i tendra" que fa temporada a La Villarroel fins al 17 d'octubre. "Al llarg d'una única escena d'una hora i mitja presenciem en temps real com aquestes dues persones es van coneixent", explica Pau Carrió, el director del muntatge de l'obra del dramaturg britànic David Eldridge. "Quan vaig llegir el text, em va encantar. Tracta temes absolutament contemporanis, sense que l'autor ens faci cap discurs. Els temes hi eren com són a la vida", diu Carrió, que també s'ha encarregat de traduir i adaptar l'obra, traslladant l'escena de Londres a Barcelona. Gentrificació, feina, feminisme, relacions i solitud són motius presents en el muntatge, protagonitzat per Mar Ulldemolins (Laura) i David Verdaguer (Dani), que es retroben per tercera vegada sobre l'escenari, després d'Un cop l'any i El mètode Grönholm.

"El que em flipa d'aquest text és que són dues bones persones a qui la vida no els ha anat com esperaven", explica Verdaguer, que actua per primera vegada a La Villarroel. "Tenen llum, tenen foscor, tenen errors i algun encert". El Dani fa una feina d'administratiu que detesta, i està divorciat. A la Laura, en canvi, li agrada la seva feina d'alta direcció i no té família propera. Són persones simpàtiques, intel·ligents i sensibles, que tracten d'evitar el conflicte i que tenen prop de 40 anys. "Els personatges, des del moment en què es troben, veuen que és l'oportunitat de la seva vida, no estan per perdre el temps. Tenen les seves motxilles, però tampoc estan ancorats en el passat. Es diuen en una nit el que potser no et diries en una relació de dos o tres anys –diu Ulldemolins–. És una obra que parla de la soledat i de canviar la teva vida, si vols i pots. Perquè quan arribes als 40 sembla que comenci el teu camí cap a la invisibilitat". D'aquesta manera, l'espectador esdevé un espia d'aquesta relació íntima, on "tot fa olor de primera vegada". Per al director, Començar és una "obra bonica, que ve molt de gust".

"Una obra de teatre per a actors"

Una única escena, un únic espai i dos personatges. És una obra d'aparença molt senzilla, però Carrió assegura que es tracta "d'un text molt poc obvi, molt intel·ligent". Sobretot, però, "és una obra de teatre per a actors, que descansa sobre el text de l'autor i els intèrprets", afegeix. "Crec que és el millor text contemporani que m'ha arribat a la vida", assenyala entusiasmat Verdaguer. "És drama, comèdia, i fins i tot thriller, perquè manté l'espectador actiu. A més, no té moralitat final". Ulldemolins coincideix que "està en un muntatge on és feliç", tant pel text a interpretar com per la bona entesa amb l'equip. L'obra, però, és difícil de definir: "És realista, però és molt teatral. No passa res, i passa tot", diu Verdaguer.

stats