Commemoració
Cultura Art 12/09/2022

42 exposicions (també a Barcelona) per commemorar els 50 anys de la mort de Picasso

La Fundació Joan Miró, el Museu Picasso i el Museu del Disseny oferiran algunes de les mostres

ARA
2 min
Pablo Picasso

BarcelonaEl 8 d'abril del 2023 farà 50 anys de la mort de Pablo Picasso. Per commemorar-ho, Espanya i França han impulsat conjuntament un ambiciós programa de 42 exposicions i dos congressos acadèmics en diversos països europeus i de Nord-amèrica. Fins ara, s'han programat 16 exposicions a l'estat espanyol, 12 a França, i la resta als Estats Units, Alemanya o Suïssa.

La programació començarà aquesta tardor amb exposicions temporals a la Fundació Mapfre i al museu Thyssen, totes dues a Madrid, sobre la figura del pintor, i s'allargarà durant tot l'any vinent. A Barcelona, per primera vegada la Fundació Joan Miró i el Museu Picasso organitzaran, produiran i acolliran conjuntament una exposició. Serà Miró-Picasso, que s'inaugurarà el 19 d'abril i s'allargarà fins al febrer del 2024. Serà una única exposició però amb dues seus, i el fil conductor serà l'amistat entre Miró i Picasso, una llarga relació que es reflecteix en una sèrie de documents que mostren els encontres i les divergències entre els dos artistes. La mostra també vol reflectir el reconeixement i l'agraïment que van tenir envers Barcelona, ciutat a la qual van deixar un important llegat que ara es pot veure a les dues institucions culturals. El Museu Picasso també farà una exposició dedicada a Daniel-Henry Kahnweller, marxant, galerista, biògraf i amic de Picasso. Kahnweiler (Mannheim, 1884 ‐ París, 1979) va ser una figura transcendental per a Picasso, va ser el gran marxant d'artistes cubistes com ara George Braque i Juan Gris, i va ser cabdal per impulsar i consolidar el moviment d'avantguarda. L'exposició repassa de manera cronològica les seves tres galeries parisenques (la petite galerie, la galeria Simon i la galeria Louise Leiris) a través de les obres dels artistes a qui va representar. Tot sense oblidar la seva faceta com a bibliòfil o la relació que va tenir amb els artistes catalans i la creació del Museu Picasso de Barcelona.

Rellegint el geni

També se celebraran dos congressos acadèmics, un a Madrid i l'altre a París. El ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha reivindicat el llegat de Picasso i la vigència de la seva obra, en la presentació del programa acompanyat de la seva homòloga francesa, Rima Abdul Malak. Iceta ha afirmat que "si hi ha un artista que defineix el segle XX, que el representa amb tota la seva crueltat, violència, passió, excessos i contradiccions, aquest artista és sens dubte Pablo Picasso". El titular de Cultura ha assegurat que Picasso és un artista que "encara és viu, 50 anys després de la seva mort". Abdul Malak, per la seva banda, ha destacat que l'obra de Picasso "continua exercint una veritable fascinació a tot el món" per la seva "força artística", però també "política". La ministra francesa ha defensat que l'obra de Picasso es llegeixi des de totes les perspectives –"democràcia, compromís, lluita contra el franquisme, valors europeus"–, i no només es resumeixi "tota la seva obra a la relació de l'artista amb les dones", que s'ha revisat els darrers anys no sense polèmica. La celebració Picasso 1973-2023 pretén "explorar, qüestionar i compartir amb una nova generació" aquesta obra i "comprendre-la a la llum del nostre temps", ha dit Abdul Malak.

stats