Art

La biennal d'art Manifesta es desplegarà a les Tres Xemeneies, La Ricarda i el monestir de Sant Cugat

Les cures i el debat sobre el creixement de la ciutat seran alguns dels grans temes de la cita internacional

3 min
Les Tres Ximeneies

BarecelonaLa biennal d'art Manifesta, que l'any vinent se celebrarà a Barcelona i onze ciutats de l'àrea metropolitana, és singular perquè en cada ciutat on s'instal·la genera una programació en què conflueixen l'art contemporani, els debats socials locals i també globals, i també els llocs patrimonials de cada ciutat, que acostumen a acollir les exposicions i activitats. Aquest dimecres s'han fet públiques les tres seus principals de la Manifesta 15 Barcelona, algunes de les quals ja va avançar l'ARA a l'abril: seran les Tres Xemeneies i l’edifici de turbines de l'antiga central tèrmica del Besòs i la casa La Ricarda. En aquest últim cas, com que la casa està afectada per l'ampliació del Prat, servirà per posar damunt la taula el creixement de les ciutats. En comptes de l'Hospital de Sant Llàtzer que va avançar l'ARA, la zona de Collserola estarà coberta pel monestir de Sant Cugat.

Com afirma la fundadora de Manifesta, Hedwig Fijen, l'objectiu és que les exposicions i les activitats de la biennal siguin "una incubadora de canvi per a la regió". I al cor del triangle que formen aquests llocs hi ha l'antiga editorial Gustavo Gili, on l'equip de Manifesta té les oficines i que també acollirà activitats.

L'equip artistic de la Manifesta 15 Barcelona.

Així mateix, Manifesta 15 Barcelona tindrà tres grans temes, cadascun dels quals tindrà l'epicentre en una de les seus principals: el monestir de Sant Cugat acollirà Cuidar i ser cuidats; La Ricarda, Equilibrant conflictes, i les Tres Xemeneies Imaginant futurs. "Manfiesta 15 Barcelona pot ser beneficiosa perquè ens pot ajudar a repensar el paisatge cultural del futur", diu Fijen. I serà encara més singular perquè serà la primera vegada en la història d'aquesta biennal que es desplegarà en més d'una ciutat. A més de Barcelona s'hi incorporen l'Hospitalet de Llobregat, Terrassa, Badalona, Sabadell, Mataró, Sant Cugat del Vallès, Cornellà, el Prat de Llobregat, Granollers i Santa Coloma de Gramenet.

Un milió de visitants

La Manifesta 15 Barcelona durarà uns 80 dies entre el 8 de setembre i el 24 de novembre, es desenvoluparà en una àrea de 3.000 quilòmetres quadrats i amb una població de 5,1 milions de persones. La previsió de públic és d'un milió de visitants. "L'encàrrec que ens heu fet és com organitzar dotze Manifesta de cop", adverteix Fijen.

Aquest dimecres també s'han fet públics els integrants de l'equip artístic: estarà format per la mateixa Fijen com a directora de Manifesta, la comissària portuguesa Filipa Oliveira com a mediadora creativa, agafant el relleu de l'arquitecte Sergio Pardo, i un representant de cadascuna de les ciutats, la gran majoria dels quals són regidors de Cultura, responsables d'arts visuals municipals i responsables d'equipaments com la Nau Estruch de Sabadell; el Centre d'Art Contemporani Can Sisteré, a Santa Coloma de Gramenet; Roca Umbert - Fàbrica de les Arts de Granollers, i els espais de Mataró Art Contemporani.

Així mateix, s'han avançat alguns dels deu primers artistes o col·lectius locals que participaran en la Manifesta, elegits d'una convocatòria que va rebre més de 260 propostes. Entre els seleccionats hi ha les artistes Clàudia Pagès i Lola Lasurt; el Jokkoo Collective, el col·lectiu format per les artistes Nora Ancarola, Rosa Tharrats i el poeta Gabriel Ventura, i el projecte ecològic basat en llana Tornen les Esquelles.

La Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers, una de les futures seus de la Manifesta 15 Barcelona.

El pressupost de Manifesta 15 Barcelona és de 8.566.860 euros, dels quals l'Ajuntament n'aporta 5.211.513 (un 60,83%), la Generalitat 1 milió d'euros (11,67%), la Diputació de Barcelona 400.000 euros (4,67%) i la fundació holandesa Ammod, 100.000 euros (1,17%). Pel que fa a les partides més importants, el pressupost artístic serà de 2.705.000 (31,58%), els sous seran de 2.235.913 (26,10%) i la tarifa de servei de Manifesta d'1.524.600 (17,7%). A banda, la Diputació té compromesos 800.000 euros, i ara com ara no està tancada l'aportació de 300.000 euros del ministeri de Cultura.

stats