Art
Cultura Art 10/01/2023

L'art més íntim de Sorolla estrena el Palau Martorell

La primera mostra del centre barceloní inclou 193 apunts del pintor valencià

3 min
'Sant Sebastià' (1901), de Joaquín Sorolla

BarcelonaJoaquín Sorolla (1863-1923) pintava sense parar, més enllà de les grans obres per les quals és conegut. Al llarg de la seva trajectòria va fer prop de dos mil olis de molt petit format, no més grans de 20 x 30 centímetres, en els quals va representar escenes quotidianes, paisatges, detalls d’un lloc que acabava de descobrir, el mar sempre canviant... Sorolla anomenava aquestes pintures “apunts”, “taques” o “notes de color”. Les va fer simplement per plaer, per exercitar-se i per assajar la composició de quadres més grans. 193 d’aquestes pintures són les protagonistes de la primera exposició del Palau Martorell, la nova seu de l’empresa de gestió cultural Evolucionarte a Barcelona després del seu pas pel Museu Marítim.

El Palau Martorell està ubicat al número 11 del carrer Ample, a tocar de la plaça de la Mercè, i pren el nom de l’arquitecte Joan Martorell i Montells, que el va construir entre els anys 1886 i 1900 per a la Societat del Crèdit Mercantil. Abans de sala d’exposicions, amb unes dimensions d’uns 1.800 metres quadrats, el palau, que és propietat de Núñez i Navarro, va ser la seu del Banc de Barcelona i de l’escola Elisava, entre altres usos.

La mostra porta per títol Caçant impressions. Sorolla en petit format, i està comissariada per Blanca Pons-Sorolla, besneta del pintor i una de les principals expertes en la seva obra, i la historiadora de l'art María López Fernández. “El nombre enorme d’apunts conservats ens permet assistir a la feina de Sorolla de superació constant, a la seva recerca permanent, a la fascinació que li produeix aprendre sempre”, afirma López Fernández al catàleg de la mostra. “La seva mà i la seva mirada necessitaven l’entrenament infatigable. Només així s’afavoria la immediatesa i l’espontaneïtat, característiques bàsiques de la pintura de Sorolla”, explica la comissària. Tot i les dimensions reduïdes, aquestes pintures fetes damunt trossos de fusta, cartró i tela van causar sensació en el mercat, ja que en aquell moment els esbossos dels artistes van començar a tenir valor econòmic, i Sorolla en va vendre moltes en les seves exposicions internacionals. Pel que fa a les pintures exposades a Barcelona, són totes propietat del Museu Sorolla.

Les obres exposades no són més grans de 20 x 30 centímetres

El recorregut està organitzat cronològicament i temàticament, així que al començament es poden veure escenes de carrer de París, Roma, Assís, Florència i Venècia, totes emmarcades dins la formació de l’artista. Més endavant hi ha escenes familiars, com un retrat de la dona al llit, Clotilde, amb la tercera i última filla, Elena, poc després de néixer. En la part de la maduresa, no hi poden faltar les conegudes estampes de platja a València i en altres ciutats com Sant Sebastià i Biarritz. Són pintures cada vegada més sintètiques i a la vegada més expressives, gairebé abstractes. L’exposició estarà en cartell fins al 5 de març. Abans de Barcelona es va poder visitar al museu del pintor a Madrid el 2019, a València i a Bilbao. Després de Barcelona anirà a Roma. 

El Palau Martorell el dirigeixen el director d’Evolucionarte, Jesús Rodríguez, i el president del Reial Cercle Artístic de Barcelona, José Félix Bentz. Com diu Bentz, l’objectiu del nou espai és “situar a Barcelona en el circuit de grans exposicions de mestres internacionals”. En els pròxims mesos tenen previst dedicar exposicions a artistes com Marc Chagall, Alphonse Mucha, Alexander Calder, Jean-Michel Basquiat i Tamara de Lempicka.

Coincidint amb l’exposició de Sorolla, al Palau Martorell també ha obert les portes Clicks! Una exposició de Playmobil, amb onze diorames gegantins d’escenaris com un circ i un poblat viking. L’entrada a l’exposició de Sorolla costa 12 euros, i la dels Clicks, que estarà oberta fins al 26 de febrer, 8 euros. Hi ha una entrada conjunta per 16 euros.

stats