Art
Cultura Art 06/01/2023

Mor als 95 anys Michael Snow, degà del cinema experimental

Va inspirar el cinema més avantguardista amb treballs com 'Wavelength'

2 min
L'artista i cineasta canadenc Michael Snow en una imatge d'arxiu

BarcelonaL'artista i cineasta Michael Snow va morir dijous als 95 anys, segons informen diferents mitjans internacionals. Michael Snow és considerat un dels grans noms del cinema experimental des dels anys 60, quan va començar a analitzar la natura de la percepció, el llenguatge, la relació entre la imatge i el so i la temporalitat. A Catalunya és conegut sobretot perquè La Virreina li va dedicar una gran exposició el 2015, en què el representava la galeria Àngels Barcelona, i perquè va participar en diverses activitats del CCCB. "Les meves pintures les fa un cineasta, les escultures les fa un músic, les pel·lícules les fa un pintor, les pintures les fa un escultor, les escultures les fa un cineasta, les pel·lícules les fa un músic, la música la fa un escultor, i a vegades treballen plegats", deia Michael Snow dels seus processos creatius.

Nascut a Toronto el 1928, la formació de Michael Snow va començar en el camp de les belles arts i també en el del jazz, ja que va formar part del conjunt d'improvisació lliure canadenc CCMC. Després d'estudiar a l'Upper Canada College a l'Ontario College of Art, Michael Snow es va mudar a Nova York, on va inspirar el cinema estructuralista i l'avantguarda amb la pel·lícula pionera Wavelength (1967). I entre alguns dels seus treballs més destacats també hi ha Back and forth (1969), La région centrale (1971), ‘Rameau’s nephew’ by Diderot (Thanx to Dennis Young) by Wilma Schoen (1974) o So is this (1982).

Un altre dels vessants de la trajectòria de Michael Snow és el de l'art públic, amb treballs com Flight stop a l'Eaton Centre i The audience al Rogers Centre, tots dos a Toronto. També The windows suite, una instal·lació amb pantalles de plasma damunt les façanes del Pantages Hotel i el complex Condominium de Victoria Street, també a Toronto. Entre els guardons que Snow va rebre hi ha la Beca Guggenheim, l'Orde del Canadà i l'Ordre des Arts et des Lettres de França.

stats