Una artista fa una simfonia amb els sons inaudibles de la natura

Jana Winderen composa una peça amb xiscles de rat penats i de dofins enregistrats i tractats perquè els puguin sentir els humans

L'artista Jana Winderen ha aplegat en una peça de quaranta minuts que podeu escoltar aquí tot de sons de la natura habitualment inaudibles per als humans. Es diu ' Out of Range' -fora de rang- perquè consta de sons que la oïda humana és incapaç de captar, tot sovint perquè són en una freqüència que se li escapa, enregistrats i tractats perquè es puguin sentir.

Els xiscles que fan servir els rat-penats per orientar-se en la foscor, els udols subaquàtics dels dofins, sorolls que emeten els insectes... Winderen els ha enregistrat a Nova York, Madeira, Londres, Kaliningrad, Dinamarca, Noruega i Suècia i, tractats digitalment per convertir-los en audibles, els ha convertit en una peça d'art inquietant.

L'artista explica que fa set anys que s'especialitza en recopilar sons que no es poden reconèixer fàcilment i que sovint queden fora de l'abast dels sentits humans per compondre peces per a instal·lacions artístiques però també, fins i tot, per a la ràdio i la televisió. Ha enregistrat sons que fan des de formigues fins a crustacis microscòpics.

Més continguts de