Cultura 29/08/2015

"No sóc el nou Stieg Larsson": què pensa el nou autor de 'Millennium' en 6 claus

Aquesta setmana ha sortit a la venda a tot el món 'El que no et mata et fa més fort' de David Lagercrantz, deu anys després de l'inici de la trilogia de Stieg Larsson

Efe / Ara
2 min
01. L’inici de la marató de lectura de Millennium ahir a la nit a la Casa del Llibre amb vint guanyadors d’un concurs. 02. L’escriptor francès Emmanuel Carrère, de qui aquest setembre arriba la traducció catalana d’El Regne. 03. Najat El Hachmi publica La filla estrangera quatre anys després de La caçadora de cossos.  04. Amb Victus, Albert Sánchez Piñol va batre els seus propis rècords: més de 240.000 exemplars venuts des del 2012.

EstocolmL'escriptor suec David Lagercrantz va decidir enfrontar-se al repte de la seva vida quan fa dos anys va acceptar l'encàrrec de l'editorial sueca Norstedts de donar continuïtat a la saga Millennium després de la mort de l'autor dels tres primers llibres, Stieg Larsson. Aquesta setmana ha sortit a la venda a tot el món 'El que no et mata et fa més fort', que reprèn les aventures de la 'hacker' Lisbeth Salander i el periodista Mikael Blomkvist, deu anys després d''Els homes que no estimaven les dones'. Lagercrantz s'enfronta a l'opinió dels més de 80 milions de lectors de 'Millennium', després de fer un difícil equilibri entre el respecte a l'univers creat per Larsson i la reivindicació del seu propi jo com a escriptor.

- Sobre el relleu: "Jo no sóc el nou Stieg Larsson, ell va ser el brillant creador d'aquests personatges i jo estic fent la meva interpretació de la seva obra".

- Sobre el llegat: "Mai he conegut a un autor que volgués que els seus llibres descansessin en pau", diu. Lamenta les crítiques da vídua de Larsson i que no hagi arribat a un acord amb els hereus legals, pare i germà del difunt, però ara "una nova generació està llegint els seus llibres".

- Sobre el respecte a l'original: "Quan et fiques en el llibre t'has de sentir com a casa, has de sentir que la Lisbeth és la Lisbeth i en Mikael és en Mikael, però ha de ser el meu llibre, perquè d'una altra manera no seria bo".

- Sobre els personatges: "Tots els personatges icònics són complexos i Salander ho és. L'estimo, l'estimo. No sabem quina força la mou. ¿Està buscant venjança o està lluitant per la justícia? No ho sabem. És una dona dura que es nega a ser una víctima. La societat tracta d'aixafar-la, però això només la fa més forta".

- Sobre l'argument, una trama d'espionatge industrial i tràfic d'informació reservada que afecta els serveis d'intel·ligència, afirma: "Aquest és el nou tipus de criminalitat. Amb tota la revolució tecnològica es poden robar identitats. La nostra integritat, els nostres secrets, són cada vegada menys secrets i en alguns d'ells, hi ha molts diners. Antigament els criminals robaven bancs i ara la millor manera és robar grans idees".

- Sobre les vendes. Fill de l'influent intel·lectual i crític literari Olof Lagercrantz, recorda: "A casa meva no es parlava de supervendes, només de qualitat i ara... em converteixo en un autor de supervendes".

stats