ART
Cultura 03/12/2020

Barcelona acollirà el 2024 la biennal d'art europea Manifesta

Deu municipis de l'àrea metropolitana albergaran aquesta cita itinerant durant dos anys

Ara
2 min
L'alcaldessa Colau amb representants de l'àrea metropolitana presenten Manifesta 2024

BarcelonaL’art contemporani porta molt bones notícies a la ciutat de Barcelona en uns temps tan convulsos com els actuals: la capital i deu ciutats de l’àrea metropolitana seran la seu el 2024 de la 15a edició de la prestigiosa biennal d’art itinerant Manifesta, una de les grans cites de l’art contemporani a escala europea. A diferència d’altres biennals més encotillades, la Manifesta es caracteritza pel treball previ de recerca i mediació que fan amb els agents culturals de la ciutat que els acull. Per a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, Manifesta serà “un impuls a tot el sector de la creació contemporània” i s’emmarca en “una estratègia de ciutat” i “una aliança metropolitana”. La Manifesta 2024 es farà a Barcelona i també a l’Hospitalet, Terrassa, Badalona, Sabadell, Mataró, Sant Cugat, Cornellà, el Prat de Llobregat, Granollers i Santa Coloma de Gramenet, amb les exposicions, seminaris i altres activitats de la programació en què es vincularan “les administracions, el teixit creatiu i la ciutadania”. Serà “un procés de baix cap a dalt que ajudi a configurar noves relacions per empoderar el conjunt de la ciutadania com a garant del dret a la cultura”, subratlla l’alcaldessa.

La feina per tirar endavant la Manifesta començarà després de les festes de Nadal. Per al tinent d’alcalde Joan Subirats, la Manifesta significarà endegar “un debat col·lectiu sobre la ciutat que volem en el futur” on confluiran l’art contemporani, la ciència i l’educació, i altres qüestions com la transformació urbana de Barcelona i l’àrea metropolitana, el dret a l’habitatge i les polítiques feministes. Barcelona competia amb una ciutat alemanya la candidatura de la qual també s’ha acceptat per al 2026 i es farà pública pròximament. Amb la programació també es posarà damunt la taula el paper social de les institucions públiques: com diu el director de La Virreina, Valentín Roma, Manifesta serà una oportunitat per “ressignificar” les institucions culturals barcelonines i de l’àrea metropolitana. També destaca que el fet que s’estengui per altres ciutats és “un canvi de paradigma”. Com diu la directora de la Fundació Manifesta, Hedwig Fijen, seleccionen les ciutats amfitriones amb molta antelació per “repensar quina de mena models alternatius de l’institucionalisme cultural encaixen bé en una societat postcovid”.

Per a Valentín Roma, la Manifesta serà una oportunitat de “crear comunitat des de les institucions”, de treballar conjuntament amb altres equipaments culturals i d’internacionalitzar l’art català d’ara, per la visibilitat que tindran els artistes i perquè la biennal portarà a Catalunya les tensions i reptes internacionals. La Manifesta d’enguany es va celebrar, tot i la pandèmia, a Marsella, i la del 2022 se celebrarà a Pristina (Kosovo). El pressupost de la 15a Manifesta serà d’uns sis milions d’euros, que seran aportacions de l'Ajuntament, la Diputació de Barcelona, el departament de Cultura i el ministeri de Cultura. El gruix més important es destinarà als dos últims anys del projecte i sobretot al programa final de tres mesos del 2024.

stats