Patrimoni artístic
Cultura 29/06/2017

Barcelona recupera el Goya i el Greco del llegat Muñoz Ramonet

Les pintures estan en “dipòsit provisional” al MNAC, on s’exposaran aviat

Xavier Cervantes
3 min
Rebuda de la premsa a el Goya i el Greco del llegat Muñoz Ramonet

Barcelona“Les obres han arribat fa unes hores a Barcelona, i ara les estan examinant experts del MNAC”, deia ahir el tinent d’alcaldia de Cultura, Jaume Collboni. Efectivament, L’Anunciació, del Greco, i L’aparició de la Verge del Pilar, de Goya, valorades en set milions d’euros, ja dormen a Barcelona, i aparentment estan en bon estat. Els quadres són dues de les peces més rellevants del llegat que Julio Muñoz Ramonet, enriquit amb l’estraperlo durant la postguerra, havia deixat en herència a la ciutat quan va morir el 1991.

Tanmateix, recuperar-los ha sigut un “culebró judicial”, segons paraules del tinent d’alcaldia Jaume Asens, que ahir va explicar que la intenció de l’Ajuntament és que les pintures es quedin al MNAC i no al palauet que tenia Muñoz Ramonet al carrer Muntaner, ara de propietat municipal: “Les condicions de conservació i de seguretat del museu són millors que les de la casa. A més, si anessin a la casa hauríem de fer-hi reformes”.

Una “victòria moral històrica”

El culebró, però, no s’ha acabat: les dues pintures seran al MNAC “en dipòsit provisional”, perquè la família Muñoz Ramonet manté obert un recurs sobre la propietat dels quadres. Per això Collboni parla de “victòria moral històrica”, però no de victòria definitiva. El triomf, de moment, és que “dues de les obres més emblemàtiques del llegat seran visitables al MNAC en les pròximes setmanes”. “És l’execució d’una sentència subjecta a recurs”, explica Collboni, segurament conscient que res no és senzill en aquest litigi, que dura un quart de segle i que, més que un culebró, sembla una llarguíssima partida d’escacs en què un dels jugadors va perdent peces però s’obstina a no entregar el rei. La sentència del Tribunal Suprem del 2012 que va donar la raó a l’Ajuntament va fer trontollar la defensa de les filles de Muñoz Ramonet. Però la partida, en què, tal com recorda Collboni, han participat amb “constància” tots els governs municipals, encara segueix perquè falten per localitzar entre 700 i 800 peces de la impressionant col·lecció.

Expectació davant del Goya i el Greco del llegat Muñoz Ramonet

El Goya i el Greco, que abans de la Guerra Civil havien format part de la col·lecció Bosch Catarineu, posteriorment adquirida per Muñoz Ramonet, van arribar ahir al MNAC procedents de Madrid, concretament de casa de Manuel Castelo Muñoz, net de l’industrial. El 25 de novembre de l’any passat la policia va acompanyar uns funcionaris judicials a casa de Castelo per executar la sentència que l’obligava a retornar les pintures. Però ell no va obrir la porta i els policies no tenien autorització per forçar l’entrada. Finalment, un jutge va dictar que si no s’entregaven “la força pública entraria per la força a casa de la família”, tal com explica Eudald Vendrell, advocat de la Fundació Muñoz Ramonet, creada el 1995 precisament per recuperar i preservar el llegat deixat en herència a Barcelona. Davant l’amenaça d’incórrer en un delicte de desobediència, la família va acceptar el trasllat de les obres.

Com tot el que afecta el llegat de Muñoz Ramonet, la història de les dues pintures també té elements rocambolescos. Les tenia Isabel Muñoz, que l’any 2000 va denunciar el seu marit, Jesús Castelo, per haver-les robat. La demanda no va prosperar però el 2011, i alertada per la possible venda, la Guàrdia Civil les va recuperar en una casa d’Alacant. Va ser aleshores que l’Ajuntament va llançar l’ofensiva definitiva per fer-les tornar a Barcelona. Sis anys després per fi són aquí, encara que sigui “en dipòsit provisional”.

stats