Música
Cultura 21/12/2012

El Barnasants reivindica el caràcter explosiu de la cultura

Un cartutx de dinamita és la imatge de la 18a edició del festival de cançó d'autor, que s'inaugurarà el 25 de gener a Viella i es clourà el 14 d'abril a les Cotxeres de Sants de Barcelona

Ara
2 min
Pere Camps, amb el cartell del festival Barnasants 2013 / ACN

BarcelonaEnric Hernàez i el grup occità Lou Dalfin seran els encarregats d'obrir la 18a edició del Barnasants amb un concert al cinema-teatre de Viella el 25 de gener. Pere Camps, director del festival, ha triat la capital de la Vall d'Aran per a la inauguració per donar suport una vegada més a la cultura occitana i per insistir en la descentralització del certamen, que el 2013 també programarà actuacions a València, Lleida, Altafulla, Viladecans, l'Hospitalet de Llobregat, Arenys de Mar, Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat, Castelldefels i Barcelona. El festival acabarà el 14 d'abril a les Cotxeres de Sants amb el concert de Pau Alabajos.

Tot plegat seran més de 100 concerts de cançó d'autor en 25 sales organitzats amb un pressupost d'entre 400.000 i 450.000 euros. Pel festival passaran Sílvia Pérez Cruz, Pau Vallvé, Quico Pi de la Serra, Joan Amèric, Maria del Mar Bonet, Marina Rossell, Xavier Baró, Antònia Font i Roger Mas, entre molts altres. Un dels plats forts d'aquesta edició serà el concert de comiat a Catalunya de la formació valenciana Al Tall, el 14 de febrer a L'Auditori de Barcelona; hi actuaran convidats com Miquel Gil, Isidor Marí, Jaume Arnella, Jordi Fàbregas, Josep Ribera 'Titot' i Xavi Sarrià i Miquel Gironès d'Obrint Pas.

El festival també retrà homenatge a la Primavera Valenciana amb un concert especial de Feliu Ventura, Cesk Freixas, Senior i el Cor Brutal, La Gossa Sorda, Obrint Pas i Arthur Caravan, entre d'altres, al Palau de Congressos de València el 15 de febrer. Aquesta edició també tindrà un especial record per a l'escriptor mallorquí Bartomeu Rosselló-Pòrcel amb el concert de Maria del Mar Bonet i Mauro Pagani. "Ara que la llengua catalana està patint a les Illes, és un moment de recuperar poetes mallorquins", ha dit Camps.

El cartell de la divuitena edició del Barnasants mostra la paraula "cultura" dins d'un cartutx de dinamita. Al costat hi ha una cita de Pi de la Serra: "La cultura és una paraula delicada, / tan perillosa com la dinamita, / generalment en manca més que en sobra, / generalment tothom en necessita". El disseny és obra de Júlia Solans i Juan Cardosa, més coneguts coma Retina&Retinette. "La cultura és explosiva, és el que ens permet avançar", diu Camps. "La cultura ens permet ser lliures i ens permet pensar. És l'instrument que ens ajuda a exercir el dret a decidir. Per això hi ha governs que no la potencien i que la volen convertir en entreteniment. La cultura és important per al país, de la mateixa manera que va ser fonamental per al país per resistir durant el franquisme", afegeix.

stats