MÚSICA
Cultura 22/03/2014

El BarnaSants reivindica la memòria històrica

X.c.
2 min

BarcelonaLa memòria històrica forma part de l’ADN del festival BarnaSants, que avui programa un concert protagonitzat per la Brigada Intergeneracional al Casinet d’Hostafrancs. En el record, “l’any 1939, la segona gran desfeta del nostre poble”, segons va dir ahir el director del BarnaSants, Pere Camps. “És important no oblidar, perquè és la manera d’impedir que el feixisme creixi”, insisteix Camps.

La idea del concert neix d’una proposta del cantautor Dani Caracola per abordar des de diverses sensibilitats i experiències la memòria històrica de la Guerra Civil. “Al principi es tractava de buscar cançons de l’època i actualitzar-les, i al final el projecte ha anat creixent i també hi hem incorporat testimonis actuals i cançons fetes expressament per a l’ocasió”, explica Dani Caracola, l’oncle avi del qual va morir a la Batalla de l’Ebre “el dia que feia 18 anys”.

L’espectacle, protagonitzat pel col·lectiu Brigada Intergeneracional, combina cançons, poesia, documents audiovisuals i testimonis com el de l’historiador Alan Warren i el de l’excombatent de la Batalla de l’Ebre Joan Guasch. La música la posaran Feliu Ventura, Enric Hernàez, Bikimel, Xavier Baró, Manel Joseph, Rusó Sala i el grup Rosa Luxemburg, entre d’altres. Roc Casagran recitarà un poema sobre Companys i l’actriu Lali Barenys llegirà un text de Teresa Pàmies i poemes de Rosa Leveroni i Josep Janés. El guió de l’espectacle segueix un ordre cronològic que va més enllà de la guerra i arriba fins a l’exili.

“La memòria històrica hauria de ser una classe d’història permanent”, diu Enric Hernàez. La seva tia àvia era Rosalia Rovira, pionera de la ràdio catalana a qui el franquisme va impedir tornar a treballar com a locutora. Hernàez la recordarà posant música a un poema que Àngel Guimerà va dedicar als voluntaris catalans de la Primera Guerra Mundial. “És una manera de recordar els brigadistes internacionals que van venir a lluitar contra el feixisme”, diu Hernàez.

stats