NARRATIVA
Cultura 26/11/2010

Una novel·la sobre les arrels s'enduu el Documenta

Després d'una llarga disputa, el veredicte dels premis Documenta premia la jove escriptora Bel Olid per una novel·la sobre la immigració andalusa

Josep Lambies
2 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } El premi Documenta està destinat a escriptors de menys de 35 anys que escriuen en llengua catalana. Com cada mes de novembre, des del 1980, el jurat del Documenta ha emès un veredicte per a la convocatòria del 2010. El guardó d'aquest any és per a l'escriptora de Mataró Bel Olid, autora de la novel·la Taxonomia de les arrels. El jurat ha assegurat que es tracta d'una obra sòlida, perfectament construïda, que parla de la generació d'andalusos que van migrar a Catalunya. Una novel·la sobre la feblesa dels orígens i la distància de les arrels. Bel Olid és traductora i professora de llengua a la Universitat Autònoma de Barcelona. Ja va guanyar el premi Qwerty al millor llibre infantil per 'Crida ben fort, Estela!', l'any 2009.

El jurat d'aquest any, format per Martí Sales, Dolors Miquel, Josep Cots, Pau Vidal i Eugènia Broggi, ha justificat la seva resolució al·legant que es tracta d'una obra innovadora, tot i que fermament enganxada a la tradició. Malgrat aquesta seguretat consensuada, la decisió ha estat difícil. A diferència d'altres anys, d'alguns certàmens que s'han declarat deserts, la qualitat literària dels candidats d'enguany era excepcional. Els membres del tribunal han destinat part dels seus elogis a l'obra de Muriel Villanueva La gatera.

Aquest premi es convoca des de l'any 1980 a la llibreria homònima, fundada per Josep Cots i Ramon Planes l'any 1975. Està dotat amb un premi de 7000 euros, i la publicació de l'obra a la col·lecció d'Empúries. Fins ara, el premi ha tingut guanyadors com el Twistanschauung de Víctor García Tur, l'Imagina un carrer de Guillem Sala o L'estupor que us espera de Melcior Comes. Com és tradició, la novel·la de Bel Olid sortirà publicada a la primavera de l'any vinent.

stats