Cultura 28/09/2021

Benet i Jornet, Julio Manrique i Lara Díez, a la nova temporada de la Sala Beckett

El teatre del Poblenou posa el focus en el canvi climàtic i la intel·ligència artificial

2 min
Tots els artistes de la nova temporada de la Sala Beckett

BarcelonaLa pròxima temporada de la Sala Beckett està pensada perquè, si Josep Maria Benet i Jornet fos viu, seria el primer a apuntar-se a veure tots els espectacles. "Farem un homenatge al Papitu amb alguns dels seus textos, però també amb obres de teatre catalanes i internacionals que li hauria agradat veure", explica el director de la Sala Beckett, Toni Casares. Ell mateix dirigirà l'espectacle inaugural del curs, Descripció d'un paisatge, una peça de Benet i Jornet "poc coneguda i injustament caiguda en l'oblit", diu Casares. Es tracta d'una tragèdia que explora el compromís polític individual i col·lectiu. Comptarà en el repartiment amb Màrcia Cisteró, Francesc Ferrer i Fina Rius i s'estrena aquest dijous. La figura de Benet i Jornet també servirà per tancar la temporada al juny, amb dos projectes encapçalats per Sergi Belbel: dirigirà Estiu ardent, un text fins ara inèdit i l'últim que va escriure abans de morir, i juntament amb altres artistes construirà un espectacle a partir d'Apunts sobre la bellesa del temps.

Després d'haver patit diversos ajornaments per culpa de la pandèmia, la dramaturga i directora Lara Díez (artista resident de la temporada passada) estrenarà Eufòria, el projecte que ha gestat a la sala. Aquest any serà Llàtzer Garcia qui farà estada a la Beckett, on prepararà una obra dramàtica. Garcia no estarà sol: Parking Shakespeare i Íntims seran les dues companyies residents d'aquest any. La primera ja treballa en El corredor de karts, una comèdia sobre el pujolisme escrita per Marc Artigau, i la segona està explorant la idea de "condició pòstuma" per a Dels intestins una soga i del cul un sac de gemecs.

Un incendi descomunal i la desaparició de la transhumància

La temporada de la Beckett s'articularà al voltant de dos grans cicles temàtics. El primer abordarà la crisi climàtica amb espectacles com Animal negre tristesa d'Anja Hilling, una peça sobre un incendi descomunal al bosc que dirigirà Julio Manrique. També tornarà Salvació Total Imminent Immediata Terrestre i Col·lectiva, la peça més arriscada de Sixto Paz, que ja va presentar al Festival Grec. L'Agrupación Señor Serrano revisarà el mite de Demèter amb un muntatge on només podran entrar infants d'entre 7 i 11 anys i Clàudia Serrahima estrenarà una peça de teatre d'objectes sobre la desaparició de la transhumància.

L'altra gran pota del curs de la Beckett posarà el focus en la relació entre els humans i la tecnologia. Aquí s'hi podran veure obres d'autors com Roc Esquius, que a L'altre qüestionarà el rol de les màquines per convertir-se en les nostres amigues, i Victoria Szpunberg, que recuperarà l'exitosa La màquina de parlar. La companyia Matriu.ID debutarà a la Beckett amb Ware, una proposta que donarà les regnes de cada funció a un algoritme creat per a l'ocasió.

Per la Beckett també hi passaran Anna Maria Ricart amb Obsolescència programada, un muntatge sobre la data de caducitat dels objectes i també de les persones, i Cristina Clemente amb Una dent sota el coixí, un text per a tots els públics sobre el destí de les dents quan cauen. A més, la sala acollirà un cicle de lectures dramatitzades amb textos capdavanters de tot Europa com Alice Birch i Elfriede Jelinek. I recuperarà dos espectacles de la temporada anterior, Avinguda Nacional i Karaoke Elusia.

stats