Cultura 08/06/2021

Així són els Billy Elliot catalans

El musical de gran format aterrarà al Teatre Victòria a l'octubre amb 60 nens i nenes a l'escenari

3 min
Presentacio del musical Billy Elliot, a la fotografia Pol Castell i Iker Castell

BarcelonaEl Pol Ribet i l'Iker Castell tenen 13 i 14 anys, porten més de mitja vida ballant i, des de fa uns quants mesos, s'estan aguantant les ganes de pujar dalt d'un escenari per representar Billy Elliot. A partir del 9 d'octubre, el seu somni es farà realitat. Ribet i Castell són dos dels sis nens que protagonitzaran la versió catalana de Billy Elliot. El musical, la primera producció del Teatre Victòria (juntament amb Som Produce) des que el va comprar Antonio Díaz (El Mago Pop). Després de passar un càsting, els ballarins han estat dos anys i mig entrenant-se i aprenent a l'Escola Coco Comín, en especial ballet clàssic, claqué i acrobàcies. "Vaig començar a ballar als 3 anys en una escola del meu poble. Al principi feia hip-hop i break dance. Des de petit sempre m’ha encantat la música i el que sentia quan ballava, però no havia fet mai claqué ni ballet fins ara", explica Ribet. Castell va iniciar-se en la dansa una mica més tard –tenia 6 anys– però ja ha participat en campionats i anuncis de televisió. A tots dos, el teatre els dona ara l'oportunitat de convertir-se en aquell nen que van veure a la pel·lícula i que els va fascinar.

"He vist Billy Elliot més de 100 vegades. Cada tarda me la posava i pensava: «Em vull assemblar a aquest actor»", diu Castell. Ribet recorda que quan la va veure per primera vegada es va sentir molt identificat amb el protagonista. "Sentia el mateix que ell. Volia ballar però algunes persones em criticaven, deien que era de noies i que havia de jugar a futbol. I ara soc aquí", afirma, contentíssim. Tots dos estudien a l'institut als matins i fan classes de dansa a les tardes, un dia a dia intens que s'agafen carregats d'entusiasme. "Al principi era complicat combinar-ho amb els estudis, però ara ja ho tenim per la mà. Quan entro a la Coco a fer classes desconnecto de tot. És el meu temps per ser lliure –subratlla Ribet–. I quan torno a casa, després de sopar, faig els deures de l'escola abans d'anar a dormir".

Un repartiment de 135 artistes

El musical de Billy Elliot arriba a Barcelona de la mà de Som Produce, la mateixa productora que l'ha mantingut a Madrid durant tres temporades i que ha impulsat també altres espectacles com West Side Story i Grease a la capital espanyola. El repartiment de la nova versió de Billy Elliot serà majoritàriament català –tot i que l'espectacle es representarà en castellà– i comptarà amb 60 artistes infantils (12 per funció). "Per qüestions legals els infants només poden fer dues funcions per setmana. En total hem treballat amb un repartiment de 135 artistes perquè els nens i nenes es divideixen en sis equips", assenyala un dels productors de Som Produce, Marcos Cámara.

El repartiment infantil de 'Billy Elliot' a Barcelona

Billy Elliot farà temporada a Barcelona fins al juny i respon a la voluntat del Teatre Victòria d'acollir musicals de gran format, una estratègia empresarial que la crisi sanitària del coronavirus va frenar de cop. "Volem que Barcelona sigui una ciutat més que ens serveixi de base per a produccions que no poden anar de gira perquè són massa grans. Estaran fetes ad hoc per veure's al Victòria", diu Cámara. Per a Ribet i Castell, el musical vol ser un trampolí en una carrera que esperen que s'enlairi ben amunt. "Després de Billy Elliot espero seguir amb la meva carrera, sobretot en la part de cant, que m’encanta. M’agradaria molt seguir per aquest camí", diu Ribet, i Castell afegeix: "Ho tinc claríssim, vull ser ballarí i actor de musicals. Espero que fer Billy Elliot m'obri moltes portes".

stats