Música
Cultura 21/01/2022

Brams volen “pentinar” el públic del Barnasants

El grup inaugura el festival celebrant el 30è aniversari

3 min
Els components del grup Brams.

Barcelona“Que el concert sigui en un teatre no vol dir que sigui una actuació acústica o més tranquil·la. La consigna és: «Us pentinarem». Res de tocar tranquil: canya!”, assegura Francesc Ribera, Titot, cantant i portaveu de Brams, el grup que aquest dissabte inaugura la 27a edició del Festival Barnasants. El concert serà al Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat (20 h) i servirà també com a inici de la gira de celebració del trentè aniversari dels Brams. “Ho hem plantejat per reivindicar-nos com una simple baula en una cadena de transmissió de la cultura popular, l’oralitat i la cançó protesta. Venim d’uns referents que ja cantaven quan nosaltres vam començar, hem compartit moments amb gent de la nostra generació i també hi ha gent que continuarà cantant quan nosaltres ho deixem de fer”, diu Ribera sobre una gira titulada precisament Baula rere baula.

És, de fet, una gira que la pandèmia havia condemnat a la inexistència, fins que la direcció del Barnasants va fer una proposta “d’aquelles que no pots rebutjar”, tal com explica Ribera per telèfon des de casa seva, a Vilajuïga: “El 2020 teníem la intenció de celebrar els 30 anys del grup, però dels 22 concerts que tenia la gira només en vam poder fer un. Va ser un enderroc total. I ho vam deixar córrer dient que quan acabés tot si de cas ja ens trucaríem". Els mesos passaven i no feia pinta que la gira pogués reactivar-se. Aleshores va arribar la proposta del Barnasants: deu concerts arreu dels Països Catalans”. Són quatre a Catalunya (l’Hospitalet, Amposta, Girona i Balaguer), dos al País Valencià (Bellreguard i València), dos a les Balears (Formentera i Manacor), un a l’Alguer i l’últim el 21 de juny a la Catalunya Nord.

Cada concert comptarà amb col·laboradors de diferents generacions, “de la precedent, de la coetània i de la successora”. “Pot ser que algun convidat repeteixi, però en general aniran canviant, també per una qüestió de logística...”, informa Ribera. La baula, admet, és més sòlida connectant el passat que el present. Per al cantant dels Brams encara hi ha “un fil de continuïtat” amb músics que tenen 30 anys. “Però amb els que en tenen 18 és més difícil. Hem de reconèixer que aquí sí que hi ha un trencament. I amb el trap, la baula si més no nosaltres no la trobem”, reconeix. També passa que els dos anys de pandèmia han limitat la possibilitat de “compartir escenaris i camerinos” en festivals, i això fa encara “més difícil la connexió intergeneracional”.

Cinc anys després de la publicació del disc Demà (2017), el grup no sent cap pressió sobre el futur. Quina corda li queda a Brams? Ribera no ho sap. “La veritat és que ni ens ho hem plantejat. Va haver-hi una dècada llarga que érem professionals. El grup era la nostra feina principal, però ara no ho és. Tots tenim altres feines. El David [Rosell] té l’estudi de gravació, altres són professors de música i n’hi ha com jo mateix que treballem en una cosa que no té cap relació amb la música –explica Ribera, que actualment porta un hostal a Portbou–. La gira la fem perquè ens venia de gust, no perquè sigui la nostra professió, perquè ja no ho és. Tampoc cal simular res. Ho fem perquè ens ve de gust i perquè els aniversaris són bones excuses per retrobar-nos”.

Roger Mas a L’Auditori

El primer cap de setmana del Festival Barnasants inclou també un concert de Roger Mas a la sala 2 de L’Auditori de Barcelona, diumenge a les 19 h. Serà la presentació a la capital catalana del disc Totes les flors (Satélite K, 2021), un dels àlbums més destacats de l’any passat i bona síntesi del moment pletòric que està vivint el cantautor de Solsona. També dins de la programació del Barnasants, Roger Mas actuarà el 21 d’abril a Palma i el 29 del mateix mes a València.

stats